SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Sinjski mesari prihvatili norme EU

Autor/ica
Objavljeno: 10 rujna, 2014

mesnica_sinj02

Do prije dvadesetak i više godina Sinj je bio poznat po velikom broju mesnica u kojima se prodavalo kvalitetno, svježe meso. Stariji mesari još se rado prisjete vremena kada su po njihove proizvode u Sinj dolazili stanovnici Splita i drugih mjesta uz more. No, otvaranjem prodajnih centara, sinjske privatne mesnice, jedna po jedna, zatvarale su svoja vrata. Od njih 20-tak u Sinju ih je danas tek nekoliko.

Jedan od posljednjih sinjskih mesara Boris Kovač Levantin, najmlađi je od sedmorice braće najpoznatije sinjske mesarske obitelji.

‘Mesarstvom se bavim oko 35 godina. Od nas sedmero braće, šest nas se bavilo mesarstvom. Imali smo u Sinju pet mesnica koje su uvijek dobro radile. Braća su sada već u godinama, otišli su u mirovine, a mesnice zatvorili jer se mlađe snage, njihovi sinovi, nisu nastavili baviti ovim poslom. Neki su nastavili škole, neki su se odlučili za druge poslove, a i moj sin je na fakultetu i pitanje je hoće li se baviti ovim poslom’, kazao nam je Boris Kovač Levantin.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i male, privatne mesnice moraju se prilagoditi EU standardima. Stoga je g. Kovač Levantin ovih dana svoju mesnicu preuredio kako bi udovoljavala novim propisima.

‘Prema novim propisima sve meso mora biti u vitrinama. Dobili smo rok do kojega moramo postaviti vitrine, pa smo ih kupili i postavili. Nema veze što je friško klanje, meso mora biti u vitrinama’, kazuje Kovač Levantin, koji dodaje kako oni koji znaju što je kvalitetno meso uvijek kupuju u malim, privatnim mesnicama.

mesnica_sinj01

ferata@ferata.hr
0997370409