mel PM SOLAR BOBIS
THRILL

Bez čokolade izumili čokoladno kinder jaje!

Autor/ica
Objavljeno: 29 lipnja, 2024
trojac naslovna

Gledajući ovaj naslov čovjek se pita, po onom Delićevom ‘Ljudi moji je li to moguće!’. Naravno, moguće je.

Za ovo malo čudo pobrinuli su se studenti gastronomije na Veleučilištu Aspira u Splitu. Zvuči nestvarno, ali istina je: pojavilo se čokoladno jaje bez čokolade! Potpuno je hrvatski proizvod, a tvorci tog djela su Tončica Spajija podrijetlom iz Velića, udana u Sitno Donje, Nina Roso iz Makarske i Petar Marić s Suhača, a njihova mentorica je Brnažanka Tea Vučković.

Ova ekipa osvojila je priznanje na smotri ‘ECOTROPHELIA’ u Zagrebu. Naime, 15 članova komisije jednoglasno su odlučili kako su oni neprikosnoveni prvaci ove manifestacije s svojim proizvodom nazvanom ‘Tonka jaje’.

O ovoj nesvakidašnjoj pojavi na gastro sceni u programu Hit radija govorili su Tončica Spajija i Petar Marić.

‘Ovo jaje, odnosno proizvod prvenstveno je namijenjeno djeci alergičnoj na jaja, mlijeko, gluten i druge općeprisutne komponente, onoj koja bi tako rado posegnula za nekim običnim, djeci milim slatkišem poput kinder jaja. Međutim ne smiju ga pojesti, a ja to kao majka djeteta koje mora paziti na ovakav vid prehrane najbolje znam, a pogotovo kada uđemo u trgovinu i onda su muke kako objasniti da ne možemo kupovati čokoladne i slične proizvode. Naše uzorke su kušali mnogi i zadivljeni su s cijelom recepturom. Posebno je ovo bitno za roditelje koji će moći svojoj djeci, koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu konzumirati proizvode koji sadrže gluten, kravlje mlijeko, dodatni šećer i sl., moći pružiti mogućnost konzumacije ovog našeg ‘Tonka jaja,’ ističe s ponosom Tončica Spajija.

Tončica je istaknula kako je ovo jaje od pseudo-čokolade, napravljeno najvećim dijelom od voća i povrća koji su povezani s kakaovim maslacem, a cikla je jaju dala potrebnu tamnu boju i izvrstan je za zasladiti život djeci koju boluju od dijabetesa.

maric spajija

O onim ostalim potrebnim aktivnostima vezanih za promidžbu, ekonomsku računicu proizvoda, brine se vrijedni momak s Suhača, Petar Marić:

‘Malo sam izašao iz kuhinje kako bi se pridružio ovoj ekipi i radio na prijeko potrebnim aktivnostima kako bi ovaj naš proizvod u konačnici uspio i bio prepoznatljiv, korišten ne samo kod nas, nego i u svijetu’, naglašava Petar nekada svestrani učenik SSŠ Bana Josipa Jelačića, smjer turističko-hoteljerski komercijalist.

Kada je u pitanju daljnji nastavak aktivnosti oko ovog inovativnog proizvoda Petar Marić naglašava:

‘Sada nam slijedi dorada bazične recepture, prilagodba prezentacije na stranim jezicima, prvenstveno engleskom. Tu je izrada ambalaže, a taj dio povjerili smo ljudima od struke i vjerujem kako će se jaje dobro upakirati i dobiti još veću prepoznatljivost.’

Na jesen, točnije u listopadu ova ekipa sa svojim izumom ide na jedno veliko svjetsko natjecanje, a to je međunarodni prehrambeni sajam SIAL u Parizu:

jaje

‘Tamo ćemo predstavljati Hrvatsku i nadamo se dobrom uspjehu, s vjerom kako će naše ‘Tonka jaje’ biti itekako zastupljeno na svjetskom tržištu’, istaknuli su Tončica i Petar koji još kažu da su im djeca najvažnija ciljna skupina konzumenata, važnija od bilo kojih priznanja.

Mladi dizajneri kinder jaja bez čokolade istaknuli su kako su imali i imaju podršku od svih u svom Veleučilištu Aspira što im daje jednu olakotnu sigurnost i poticaj na usavršavanju nesvakidašnjeg prehrambenog proizvoda. Taman kada završe Olimpijske igre, u gradu svjetlosti počinju druge Olimpijske igre, one u gastronomiji.

Od srca im želimo da i u tom dijelu zasvira Lijepa naša za Tončicu, Ninu, Petra i mentoricu Teu.

ferata@ferata.hr
0997370409