SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Rebalans Proračuna treći put na sjednici Gradskog vijeća

Autor/ica
Objavljeno: 17 studenoga, 2016
gradsko_vijece241016

Na dnevnom redu sjednice Gradskoga vijeća Grada Sinja, koja će se održati u ponedjeljak, 21. studenoga, po treći put naći će se Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna Grada Sinja za 2016. godinu.

O rebalansu ovogodišnjeg Proračuna vijećnici su raspravljali na 27. i 28. sjednici Gradskoga vijeća. Oba puta točka je povučena s Dnevnoga reda. Nakon toga priopćenjima za javnost o rebalasnu su se izjasnili najprije sinjski SDP, a potom HDZ i NL dr. Stipislava Jadrijevića. Obzirom da će na 29. sjednici vijećnici ponovo raspravljati o Izmjenama i dopunama Proračuna za 2016. godinu, zanimalo nas je jesu li političke opcije u Gradskom vijeću zadržale ili promijenile svoj stav o rebalansu.

U priopćenju za javnost, kojeg potpisuje predsjednik Ante Milanović, sinjski SDP postavio je uvjete za podršku rebalasu Proračuna, kao što su osiguranje sredstva za projekt gradskog dječjeg vrtića na Hanu, povećanje božićnice za umirovljenike, izmjena Pravilnika o socijalnoj skrbi, dovršetak izgradnje gradske sportske dvorane i izviješće o razlici u cijeni izgradnje, kao i podnošenje neopozivih ostavki uprava KK Alkar i NK Junak ukoliko iste ne osiguraju sredstva za funkcioniranje klubova do kraja ove godine.

Tako nam je predsjednik sinjskih SDP-ovaca Ante Milanović kazao da su nakon objavljenog priopćenja imali sastanak s gradonačelnicom Sinja, kao i da ostaju pri tome da se neki zahtjevi koje su tražili trebaju ispuniti.

‘Od priopćenja smo imali jedan razgovor s gradonačelnicom i njenim suradnicima. Mi i dalje stojimo pri onome što smo tražili u priopćenju, jer je to minimalno što treba promijeniti. Neke stvari jednostavno nisu objašnjene’, kazao je Milanović.

Pitali smo Milanovića ostaje li SDP pri svom zahtjevu da uprave KK Alkar i NK Junak, na čijem je čelu dr. Stipislav Jadrijević, trebaju podnijeti neopozive ostavke, ako sami, neovisno o rebalansu Proračuna, ne osiguraju sredstva za funkcioniranje klubova.

‘Naravno da ostajemo. Ljudi vjerojatno znaju raditi, vidi se po njihovim rezultatima, znači, vjerojatno su sposobni osigurati sredstva koja im trebaju do kraja sezone. A dogodine, ako imaju ambicije i dalje biti u upravama, neka skupe nešto novaca, neka to odrade ili neka daju nekom drugom. Neka objasne razloge zašto se svake godine rebalansom trebaju osigurati sredstva za njih. Rezultati im ne daju za pravo tražiti bilo što’, kazao je Milanović ističući kako će ipak Gradski odbor SDP-a odlučiti hoće li njihovi vijećnici podržati rebalans Proračuna ili ne.

Rebalans proračuna u priopćenju za javnost kritizirao je i sinjski HDZ.

‘Odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju rebalansa Proračuna donijet ćemo na tijelima stranke i ona će sigurno biti u interesu grada Sinja i svih naših građana’, kratko je kazao predsjednik sinjskih HDZ-ovaca Anđelko Bilandžić.

O rebalansu Proračuna priopćenjem za javnost očitovala se i NL dr. Jadrijevića. Nositelj liste dr. Stipislav Jadrijević ističe da vijećnici trebaju podržati Izmjene i dopune Proračuna za 2016. godinu.

‘Mislim da treba podržati rebalans Proračun, i SDP i HDZ i naravno Miro Bulj i njegova Nezavisna lista, jer nemoguće je da se naš saborski zastupnik bori za novac i da danas-sutra ne podrži rebalans da bi se ta sredstva mogla utrošiti. Najgore bi bilo da bespovratna sredstva koja smo dobili od europskih fondova moramo vratiti nazad u državni proračun. Time bi stali svi razvojni projekti u gradu Sinju. Što se tiče SDP-a i konkretnog pitanja da li će oni podržati proračun, naša gradonačelnica Kristina Križanac je s njima obavila nekoliko razgovora. Mi nismo kruti, ali ne podilazimo i nećemo popustiti nikakvim pritiscima, kamoli ucjenama. Mi smo otvoreni za razgovor, ne samo s SDP-om, već i s NL Mira Bulja i s HDZ-om’, kazao je dr. Jadrijević.

Obzirom da je dr. Jadrijević i predsjednik Uprave NK Junak, pitali smo ga je li Uprava kluba spremna dati neopozive ostavke kako bi SDP podržao rebalans Proračuna.

‘Uprava Junaka radi u situaciji besparice najbolje što može. Ne shvaćam što bi se promijenilo akada bi Uprava podnijela ostavku. Mislite da bi bilo bolje i da bi netko koga predloži SDP ili netko drugi donio više novca u klub? Uprava radi najbolje što zna, donosi i traži sponzore, a tko god želi pomoći, širom su mu vrata Uprave Junaka otvorena, i SDP-u i HDZ-u i NL Mira Bulja. Samo, vjerujte, oni samo pričaju, a nitko se ne želi uhvatiti vrućeg krumpira.’

O rebalansu Proračuna nije se očitovala jedino NL Miro Bulj. Stoga smo nositelja liste Mira Bulja upitali postoji li mogućnost da vijećnici s njegove liste podrže rebalans.

‘Mi smo se o rebalansu očitovali kada je dokument bio na stolu i rekli smo svoje stavove, a o svemu ćemo se očitovati u ponedjeljak, na tiskovnoj konferenciji. U ponedjeljak ću na sjednici Gradskoga vijeća i na konferenciji za novinare o odnosima onih koji su doveli Sinj vidimo gdje, po ostvarenom Proračunu. Grad Sinj zaslužuje puno, puno bolju upravu i zasigurno, boljim upravljanjem, može imati godišnje prihode od najmanje 100 milijuna kuna.’

 

ferata@ferata.hr
0997370409