SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Novi indeks razvijenosti ipak od 2018. godine

Autor/ica
Objavljeno: 16 studenoga, 2016

sinj

Nakon što je prošle godine na snagu stupio novi Zakon o regionalnom razvoju, kojim je Sinj izgubio oko 10 milijuna kuna godišnje, prije mjesec i pol dana Sinjani su s nadom dočekali najavu izrade novoga indeksa razvijenosti.

Naime, početkom listopada bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić predstavio je novi model izračuna indeksa razvijenosti, kojim bi u sustav potpomognutih područja ušlo još 50-ak jedinica lokalne samouprave. Bila je to prilika i za Grad Sinj, kao i Općinu Dicmu, da povrate izgubljena sredstva. Stoga nas je iznenadilo kada nam je saborski zastupnik Ivan Šipić, nakon sastanka s novom ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, prije tjedan dana kazao da će se novi model indeksa razvijenosti primjenjivati od 1. siječnja 2018. godine.

U MRRFEU potvrdili su nam da su obavljene sve neophodne radnje za primjenu novog indeksa razvijenosti od početka 2017. godine. No, budući da je Vladi prioritet reforma poreznog sustava, koja obuhvaća izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit i Zakona o porezu na dodanu vrijednost, odnosno donošenje novog Zakona o porezu na dohodak, preostale planirane zakonske promjene uradit će se tijekom 2017. godine. Stoga će se novi indeks primjenjivati nakon što stupe na snagu izmjene i dopune Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave i Zakona o regionalnom razvoju, što je prema sadašnjem terminskom planu 1. siječnja 2018. godine.

Na naš upit na koji način će se gradovima i općinama amortizirati posljedice aktualnog Zakona o regionalnom razvoju i indeksa razvijenosti, iz Ministarstva su odgovorili da će se prema Nacrtu prijedloga Zakona o porezu na dohodak značajno povećati olakšice za građane, pa će tako neoporezivi dio dohotka za građane porasti na 3.800 kuna, a prema Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, tvrtke koje imaju promet do 3 milijuna kuna porez na dobit plaćat će se po stopi od 12 posto.

ferata@ferata.hr
0997370409