SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Sinjski vijećnici o postavljanju spomen obilježja don Ivanu Filipoviću Grčiću

Autor/ica
Objavljeno: 19 listopada, 2016
don_ivan01

Jedna od točaka Dnevnoga reda 27. sjednice sinjskog Gradskog vijeća, koja će se održati u ponedjeljak, 24. listopada, je Prijedlog Odluke o odobravanju postavljanja spomen obilježja don Ivanu Filipoviću Grčiću na prostoru uz Alkarske dvore, na vrhu stepeništa Kvartiri.

Naime, Povjerenstvo za davanje suglasnosti o postavljanju ili uklanjanju spomenika u spomen ili sjećanje na osobe iz javnog, kulturnog i političkog života Hrvatske, na svojoj prvoj sjednici održanoj 27. srpnja 2016. godine, donijelo je zaključak o prihvaćanju inicijativa za postavljanje bista Anti Miki Tripalu na Šetalištu Alojzija Stepinca, jednoglasno, dr. Tihomilu Rađi također na Šetalištu Alojzija Stepinca, većinom glasova, te spomen obilježja don Ivanu Filipoviću Grčiću, također jednoglasno uz stav da predložena lokacija, zelena površina na kojoj je fontana Petrovac, nije najprikladnije rješenje za postavljanje istog, nakon čega je Inicijativni odbor kao drugu lokaciju predložio prostor uz Alkarske dvore, na vrhu stepeništa Kvartiri, koja je naknadno prihvaćena.

Spomenuto Povjerenstvo vanjsko je radno tijelo Gradskoga vijeća koje čini sedam članova: Milan Smoljo, predsjednik, Denis Bezić, fra Mirko Marić, Ante Marković, Miro Bulj, Ivo Filipović Grčić i Stipe Jadrijević Cvrlje.

Sjednici Povjerenstva na kojoj se raspravljalo o prijedlozima za postavljanje bista i spomen obilježja nisu nazočila dva člana, Denis Bezić i Miro Bulj. Ostali članovi jednoglasno su prihvatili prijedloge za postavljanje biste Anti Miku Tripalu i spomen obilježja don Ivanu Filipoviću Grčiću, dok su dva člana, Ivo Filipović Grčić i Stipe Jadrijević Cvrlje bili suzdržani prilikom glasovanja o inicijativi za postavljenje biste dr. Tihomilu Rađi, jer predlagač nije naveo na koji će način biti zatvorena financijska konstrukcija izrade i postavljanje biste, obzirom da se isto neće financirati iz Proračuna Grada Sinja.

Podsjetimo, inicijativu za postavljanje biste Anti Miki Tripalu podnio je SDP, dr. Tihomilu Rađi NL Miro Bulj, a spomen obilježja don Ivanu Filipoviću Grčiću Inicijativni odbor kojeg čine don Stipe Ljubas, predsjednik, Ivica Filipović Grčić, don Josip Dukić, Hrvoje Filipović Grčić, Damir Filipović Grčić i Boris Filipović Grčić.

Nakon što je Povjerenstvo prihvatilo inicijative o postavljanju bista i spomen obilježja, vijećnik HDZ-a Zvonimir Križanac, kao ovlašteni predlagatelj, podnio je Gradskom vijeću Prijedlog za postavljanje spomen obilježja don Ivanu Filipoviću Grčiću, autora Marka Gugića, o čemu će gradski vijećnici odluku donijeti u ponedjeljak, 24. listopada. O postavljanju bista Anti Miki Tripalu i dr. Tihomilu Rađu sinjsko Gradsko vijeće raspravljat će kad se ispune svi proceduralni uvjeti.

don_ivan02

ferata@ferata.hr
0997370409