SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Trilju, Otoku i Dicmu 534 tisuće kuna od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja

Autor/ica
Objavljeno: 10 kolovoza, 2016
zupanija_ugovori

Kao što smo već pisali, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancirat će 34 projekta općina i gradova s područja Splitsko-dalmatinske županije za povećanja komunalnog standarda i komunalnog gospodarstva. Među jedinicama lokalne samouprave, čiji su predstavnici s ministrom Lovrom Kuščevićem jučer potpisali ugovore o dodjeli sredstava Ministarstva su Grad Trilj i općine Dicmo i Otok.

Ove tri jedinice lokalne samouprave s područja Cetinske krajine od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobile su ukupno 534 tisuće kuna, za projekte ukupne vrijednosti veće od 5 milijuna kuna.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s 295 tisuća kuna sufinancirat će rekonstrukciju Staroga mosta u Trilju.

Triljski gradonačelnik Ivan Šipić Stari most smatra itekako važnim komunalnim objektom na području Grada Trilja zbog sigurnosti građana, jer povezuje lijevu i desnu obalu Cetine, ali i važnim turističkim resursom.

‘Mi smo prošle godine pokrenuli postupak obnove, napravili svu potrebnu dokumentaciju, dobili sve potrebne suglasnosti i od Hrvatskih voda i od privatnih osoba i Stari most je sada spreman za temeljitu obnovu. Grad Trilj nema 3 milijuna kuna koliko je potrebno za rekonstrukciju. Zato smo sa zahtjevima za sufinanciranje išli prema Ministarstvu graditeljstva i Ministarstvu regionalnog razvoja, a uskoro ćemo se obratiti i Ministarstvu turizma i Županiji splitsko-dalmatinskoj, kako bismo za početak obnove osigurali gotovo milijun kuna. Ovih dana ćemo objaviti javni natječaja za rekonstrukciju visećeg mosta, a radovi će, vjerujem, biti gotovi do proljeća iduće godine, ako ne i prije’, kazao je Šipić.

Prema riječima triljskog grdaonačelnika, Stari most je važan turistički potencijal Grada Trilja i njegova obnova biti će veliki iskorak u turističkoj ponudi ovoga područja. Osim što će povezivati dva dijela grada, Stari most će, uz pješačku imati i biciklističku stazu.

Prema riječima Ivana Šipića, Županija splitsko-dalmatinska u rujnu će Gradu Trilju uplatiti 300 tisuća kuna za sanaciju Staroga mosta, a Ministarstvo regionalnog razvoja 400 tisuća. Pomoć u sufinanciranju radova Grad Trilj očekuje i od Ministarstva turizma, te Hrvatskih voda i HEP-a.

Općina Dicmo od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobila je 150 tisuća kuna za nastavak projekta izgradnje mrtvačnice, čija je ukupna vrijednost nešto veća od 2 milijuna kuna.

‘U Dicmu završavamo projekt izgradnje mrtvačnice. Od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobili smo 150 tisuća kuna, što su za nas značajna sredstva, obzirom da je maksimalan iznos dodijeljenih sredstava 300 tisuća kuna po projektu. Projekt mrtvačnice nećemo u cijelosti završiti ove godine. Sama mrtvačnica će biti u funkciji, ali popratni sadržaji, kao parking i prilazne ceste, neće biti završene u cijelosti ove godine. Sljedeće godine za komunalnu infrastrukturu Ministarstvo će dodjeljivati do milijun kuna i s istim projektom ćemo se javiti i na taj natječaj. Moram kazati da je ovo prvi put da smo od Ministarstva graditeljstva dobili neka sredstva’, kazao je Maretić.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Općini Otok dodijelilo je 89 tisuća kuna za projekt mobilnog interpretacijskog centra vrijednog 150 tisuća kuna.

‘U centru Općine planiramo postaviti mobilni interpretacijski centar koji bi pridonio mobilizaciji lokalne uprave i urbanizaciji naselja. Njime ćemo približiti suvremene tehnologije lokalnom stanovništvu, što će doprinijeti cjelokupnom razvitku lokalne zajednice. Osnovne karakteristike tog mobilnog interpretacijskog centra su mobilnost, samoodrživost postignuta solarnim sustavom, dakle on je pokretan i ne ovisi o vanjskoj elektro-mreži, a pruža sve informacije na jednom mjestu, kao što su kulturna i povijesna baština, kalendar događanja, informacije o manifestacijama, edukacijama, na njemu će biti interaktivna mapa, kao i lokalne vijesti’, kazao nam je načelnik Općine Otok Branko Samardžić.

ferata@ferata.hr
0997370409