SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Sinj: Obilježen Dan antifašističke borbe

Autor/ica
Objavljeno: 22 lipnja, 2016

dan_antifasisticke_borbe01

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen kosturnicu palim borcima NOB-e u parku Đardin i Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Spomen-parku hrvatskih branitelja, u Sinju je obilježen Dan antifašističke borbe.

Program je počeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen kosturnici palim borcima NOB-e. Vijence su, u ime Grada Sinja, položili predsjednica Gradskog vijeća Grada Sinja Ivana Šabić i zamjenik gradonačelnika Zlatko Ugrin, te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinske krajine i GO SDP-a Sinj. Nakon odavanja počasti poginulima minutom šutnje, Gradska glazba Sinj intonirala je hrvatsku himnu.

dan_antifasisticke_borbe02

Program je potom nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, gdje su se prethodno navedenim izaslanstvima pridružili predstavnici VAD-a, GO HDZ-a Sinj i NL Miro Bulj. Nakon polaganja vijenaca, minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima.

‘Bez obzira o kojem totalitarnom režimu se radi, žrtve su žrtve i mislim da im trebamo odati počast u najvećem mogućem smislu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća’, kazala je nakon polaganja vijenaca Ivana Šabić, predsjednica Gradskoga vijeća Grada Sinja.

Polaganju vijenaca na Spomen kosturnicu palim borcima NOB-e i Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima nazočio je i predsjednik UABA Sinja i Cetinske krajine Stjepan Samardžić.

‘Na današnji dan, 22. lipnja 1941. godine Europa je bila porobljena, napadnuta je Rusija, a u Hrvatskoj se odigrao opći ustanak protiv fašista. Znači, mi Hrvati smo, ako gledamo nogometnim žargonom, prvaci svijeta u tome. Nadam se da ćemo se konačno kao nacija prestati stidjeti takvih stvari. Što se tiče branitelja, oni su temelj ove države, ali ne smijemo zaboraviti ni da su atifašisti dali svoj veliki doprinos da bismo mi danas imali svoju Hrvatsku’, kazao je Samardžić.

Delegacija Udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinske krajine vijenac je položila i na mjestu gdje je nekada stajao Spomenik žrtvama fašističkog terora Drugog svjetskog rata na ulazu u Glavice.

dan_antifasisticke_borbe13

ferata@ferata.hr
0997370409