SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Otvorena izložba ‘Kartolinom kontra SMS-a’

Autor/ica
Objavljeno: 17 ožujka, 2016
izlozba_kartolinom03

U Galeriji Galiotović sinoć je otvorena izložba ‘Kartolinom kontra SMS-a’, koju je organiziralo Kulturno-umjetničko središte Sinj.

U ime grada Sinja, koji je pokrovitelj programa, izložbu je otvorio dogradonačelnik Zlatko Ugrin, koji je naglasio kako Kulturno umjetničko središte vrijedno radi i kreira programe, te da će Grad i ubuduće pratiti ustanovu, u svrhu obogaćivanja kulturnog života.

U ime Kulturno umjetničkog središta na otvaranju izložbe govorio je programski voditelj KUS-a Vitomir Perić koji istaknuo da je običaj slanja čestitki gotovo izumro, jer se danas, zahvaljujući modernim tehnološkim dostignućima, čestitke šalju putem sms-a i na druge načine, a sve manje se u ruke uzima olovka.

‘Stoga smo željeli i podsjetiti kako je to nekad izgledalo i kako je to humaniji način za komunikaciju od današnjih, no svakako time ne želimo umanjiti vrijednost i korisnost moderne tehnologije’, rekao je Perić.

Na izložbi je izloženo stotinjak uskršnjih čestitki od kojih su neke stare skoro 50 pa i 100 godina, a dolaze iz raznih država koje su bile na našim prostorima, Austro-ugarske monarhije, Kraljevine Jugoslavije, NDH, FNRJ, SFRJ i današnje Republike Hrvatske. Uz to izloženo je nekoliko poštanskih rekvizita, torba i kapa, jer je priču o razglednicama i čestitkama nemoguće ispričati bez pošte i poštarske profesije.

Razglednice su KUS-u ustupili sinjski kolekcionari Marinko Poljak, Ognjen Kolak i Frano Čović.
Izložba je otvorena svaki radni dan od 9 do 16 sati i subotom od 9 do 13 sati.

Uz izložbu, KUS je do sljedećeg tjedna organizirao i likovno-edukativne radionice u potkrovlju Galerije Sikirica, na kojima školska djeca sama izrađuju čestitke te ih simbolično ubacuju u poštanski sandučić, a sinjski poštari im pričaju svoje doživljaje iz profesije.

ferata@ferata.hr
0997370409