SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Dom zdravlja pronašao zamjenu za liječnicu s Odjela dijalize

Autor/ica
Objavljeno: 17 veljače, 2016
dijaliza_sinj02

U današnjoj Slobodnoj Dalmaciji ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Dragomir Petric upozorio je na problem na Odjelu za dijalizu u Sinju, u kojem je zaposlena jedna liječnica, koja je najavila odlazak na bolovanje. Dr. Petric ističe kako je zbog toga primoran prekršiti uredbu dr. Darija Nakića, ministra zdravstva Republike Hrvatske, o zabrani zapošljavanja liječnika na određeno vrijeme.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, liječnica je odlazak na bolovanje najavila u ponedjeljak, 15. veljače nakon čega je ravnatelj Doma zdravlja od ministra Nakića zatražio suglasnost da na određeno vrijeme zaposli drugog liječnika, na što ministar do jučer, 16. veljače nije dostavio suglasnost.

Na Odjelu dijalize u Sinju liječi se 28 bolesnika o kojima brine samo jedna liječnica. Stoga smo jutros posjetili Odjel dijalize, na kojem smo zatekli medicinsko osoblje, među kojima i dr. Radosnu – Dome Bareta. Kako smo uspjeli saznati, nju je još jučer Dom zdravlja angažirao kao zamjenu za liječnicu koja je na bolovanju, sve do njenog povratka. Dr. Bareta je već šest mjeseci u mirovini, a do umirovljenja je radila na Odjelu dijalize u Sinju. U neslužbenom razgovoru, medicinsko osoblje nam je reklo kako nema nikakvih problema u radu, te da pacijenti imaju punu skrb.

Pojašnjenje nastale situacije zatražili smo od ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Dragomira Petrica, koji nam je kazao da je došlo do greške u komunikaciji između njega i Ministarstva zdravlja.

‘Zbog svih ovih obveza, vjerojatno i zbog Vlade, sastavljanja Proračuna i svih ostalih obveza, ministar jednostavno nije dobio obavijest da mi imamo problem. Procedura je takva kakva je, preko noći se ne može uzeti zamjena, nego ta procedura traje dva-tri tjedna. Zbog toga smo mi poslali obavijest da jutros moramo nešto napraviti po tom pitanju. Srećom, i ministar je jučer poslijepodne dobio obavijest i već jutros problem je riješen. Ministar je zaista promptno reagirao i u toku dana dobit ćemo suglasnost za zapošljavanje zamjene’, kazao je dr. Petric.

Ravnatelj dr. Petric kazao je kako je dobio obećanje ministra Nakića da će se u buduće cijela procedura oko zapošljavanja liječnika što prije promijeniti, kako bi se u ovakvim hitnim situacijama zapošljavanje na određeno vrijeme moglo provesti na prihvatljiv način.

Dodajmo kako su pacijenti sa sinjske Dijalize do jučer na liječenje putovali u Imotski, a već danas su na Odjelu u Sinju, koji je potpuno renoviran. Dr. Petric najavio je da će uskoro biti i službeno otvaranje Odjela.

‘Hoće li to biti idući tjedan, za petnaest ili dvadeset dana, ne znam, ali bit će. Ono što je meni važno je to da su se ljudi jučer vratili kući, to je najvažnije’.

ferata@ferata.hr
0997370409