SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Otok: Proračun u 2016. godini 13 milijuna kuna

Autor/ica
Objavljeno: 22 prosinca, 2015

opcina_otok

Na 19. sjednici Općinskog vijeća Otoka, koja je održana jučer, vijećnici su raspravljali o 17. točaka dnevnog reda. Između ostaloga, Otočani su usvojili prijedlog Proračuna za 2016. godinu i to u iznosu od gotovo 13 milijuna kuna. Planirajući Proračun za iduću godinu, Otočani su vodili računa o pronatalitetnoj politici, pa je tako usvojeno nekoliko prijedloga kojima će se poticati sklapanje braka, opremanje novorođenčadi i sufinanciranje smještaja djece u privatnim dječjim vrtićima i jaslicama.

Nakon točke usvajanja zapisnika sa 18. sjednice, pred vijećnicima je posebno raspravu izazvala točka o izmjenama i dopunama Proračuna Općine Otok za 2015.godinu. Pitanja i rasprava se odnosila na pojedine stavke u kojima je trebalo izvršiti korekciju na realiziranoj strani. U svakom slučaju značajka je da se nisu mijenjali ukupni prihodi i rashodi, ali je za istaći da su ostvarene tekuće pomoći iz državnog proračuna u visini od 950.000 kuna, a umanjen je porez i prirez na dohodak u visini od 1.860.000 kuna. U Proračun su uvrštene i stavke tekuće pomoći od ostalih izvanproračunskih korisnika (Hrvatski zavod za zapošljavanje) u visini od 620.000 kuna i kapitalna pomoć od Fonda za zaštitu okoliša i EU u visini od 290.000 kuna.

Pošto su vijećnici nakon prvog čitanja prijedloga Proračuna na 18. sjednici podnijeli amandmane na Proračun općine Otok za 2016. godinu, a isti su većim dijelom prihvaćeni, nakon rasprave jednoglasnom odlukom svih vijećnika usvojen je Proračun općine Otok za 2016. godinu u visini od 12.970.000 kuna.

‘Jednoglasno usvajanje Proračuna za 2016. godinu pokazana je kvaliteta međusobnog uvažavanja pozicije i opozicije u sastavu Općinskog vijeća. Pokazali smo da se odgovornim radom mene, kao načelnika, i Općinskog vijeća postigla velika razina kooperativnosti i uvažavanja u provođenju programa koji su od posebnog interesa naših stanovnika. Nadam se da će se u slijedećoj godini ostvariti svi naši projekti i da će se realizirati Proračun u zadanom iznosu, pa i više od toga’, izjavio je načelnik općine Otok Branko Samardžić.

Uz Programe gradnje i uređenja objekata komunalne infrastrukture u Općini Otok za 2016. godinu, kao i one iz područja sporta, kulture i socijalne skrbi, novost u Proračunu je stavka za pomoć osobama koje sklapaju brak. Pravo na jednokratnu pomoć ostvaruje se u jednokratnom iznosu u visini od 5.000 kuna, sukladno Odluci.

Općina Otok će zbog nepostojanja jasličke usluge smještaja u DV Žabica u Otoku sufinancirati smještaj djece s područja općine Otok u privatnim dječjim vrtićima. Isto tako za naglasiti je stopostotno povećanje naknade za opremu novorođene djece, koja će iduće godine iznositi 2.000 kuna za 1. novorođeno dijete, 4.000 kuna za 2. novorođeno dijete, te 6.000 kuna za 3. dijete, i tako redom.

‘Ovdje smo pokazali maksimalnu dobru volju za potrebom sufinanciranja i poticanja za pronatalitetnu politiku. Ovim smo sredstvima olakšali troškove obiteljima koji zbog posla moraju ostaviti djecu u jaslicama, a posebno smo bili osjetljivi na pomoć osobama koje sklapaju brak. Možda inicijalna sredstva nisu prevelika, ali je i inicijativa vrijedna hvale, pa ukoliko se pokaže poticajnom, u narednom vremenu se može i povećati iznos. Želja nam je povećanjem sredstava za pomoć u opremanju novorođene djece u ovom teškom socijalnom stanju pomoći roditeljima da lakše nabave potrebno za dijete’, naglasio je načelnik.

Pod ostalim točkama dnevnog reda raspravljano je o stanju sustava zaštite i spašavanja na području općine Otok (analiza, smjernice i financijski plan), te izviješću o stanju zaštite od požara za 2015. godinu, te je usvojen Godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara Općine Otok za 2016. godinu.

ferata@ferata.hr
0997370409