SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Predstavljena ‘alkaruša’ – sinjska varoška nošnja

Autor/ica
Objavljeno: 4 kolovoza, 2015
alkarusa02

Foto: Foto studio ‘Ivan’, Ivan Alebić

Sinjanin Miro Vukasović jučer poslijepodne u Galeriji Sikirica predstavio je sinjsku varošku nošnju ‘alkarušu’.

‘Alkaruša’ je nastala zahvaljujući dijelovima nošnje koja se čuva u Etnografskom muzeju u Splitu, a koja je pripadala sinjskim obiteljima Bareza i Brajinović, te prema fotografijama i drugim materijalnim dokazima koji se nalaze u muzeju u Beogradu.

Riječ je o nošnji koja krojevnim nazivljem uglavnom sliči alkarskoj nošnji i koja se razlikuje od sinjske, pučke nošnje. Predstavljajući ‘alkarušu’ Vukasović je kazao kako se sinjska varoška nošnja razlikovala od nošnje koja se u isto vrijeme nosila na selu, te da ima dosta sličnosti sa splitskom i kaštelanskom gradskom nošnjom, prvenstveno kada je riječ o materijalima od kojih se izrađivala i koji su uglavnom u Sinj stizali iz Venecije.

 

‘Nadam se da će ‘alkaruša’ biti predstavljena na Alki, da će dobiti mjesto ispod počasne lože. S obzirom da je jedna ‘alkaruša’ dočekala cara Franju Josipa 2 u Sinju, nadam se da će ova dočekati Predsjednicu RH na ovogodišnjoj Alki, kazao je Vukasović.

Za sada je napravljen samo jedan primjerak ‘alkaruše’, koju je na jučerašnjem predstavljanju nosila Mirjam Mlinarić. U glazbenom dijelu programa nastupili su Ženska klapa KUD-a Vrilo, te reraši i rerašice.

Predstavljanje ‘alkaruše’ poklopilo se s 40. obljetnicom rada Mira Vukasovića u KD Brnaze, koji nije mogao suspregnuti emocije.

‘Cijeli dan sam govorio da ne smijem popustiti emocijama, ali nisam uspio. Četrdeset godina je tri trećine moga života i nisam mogao suspregnuti emocije. To što radim volim i prema tome normalno je da emocije prorade’, kazao je Vukasović koji se zahvalio svima s kojima je surađivao u 40 godina svoga rada kroz KD Brnaze.

Vukasović je na kraju predstavljanja ‘alkaruše’ kazao kako je u pripremi i izrada djevojačke varoške nošnje.

 

 

ferata@ferata.hr
0997370409