TRILJ_MIHOVIL Dani opcine Dugopolje program mel PM SOLAR

“Sinj Air Show” oduševio gledatelje, “Krila Oluje” kao posebna atrakcija

Autor/ica
Objavljeno: 26 srpnja, 2015

Krila Oluje

Premijerni “Sinj Aero Show” miting ponudio je prisutnim gledateljima puno više nego su se i sami mogli nadati. Nastup Krila Oluje bio je tek šlag na tortu ovog izuzetno atraktivnog događaja koji je popratilo oko 2000 gledatelja…

Program na Piketu otvorili su padobranci (Nikola Bašić, Mario Grčić, Ante Grubišić-Čabo i Emanuela Koljnrekaj) koji su nosili zastave Republike Hrvatske, Europske Unije i Grada Sinja, a nažalost zbog jakog vjetra bio je to i jedini njihov nastup od predviđena dva. Njih je u zrak “odnio” Emilio Dalbello u Cessni 182.

U nastavku su gledatelji mogli svjedočiti uistinu nesvakidašnjim akrobacijama pa je tako viđeno i polijetanje u grupi tri Cessne 172, baš kao i lijepe točke koje je izveo Tonći Panza u svojoj motornoj jedrilici Blanik Vivat L 13-SE.

U međuvremenu je prisutne oduševio i Tomislav Ezgeta s dva svoja radijski upravljana modela, JAK 54 te Albatros L39. Nažalost i njega je vjetar omeo, no sjajan dojam i pljesak prisutnih nije izostao.

Izuzetno zanimljivo bilo je i “duplo šlep” polijetanje u kojem je Tomislav Šimundža s Citabriom Scout vukao dvije jedrilice, Topaz i Pilatus, kojima su upravljali Boris Kožuh i Natko Kulić. Svakako treba i dodati kako ova točka do sada nikad nije viđena u Sinju i bila je ovo njena premijera.

Dvojac Šimundža (pilot zrakoplova Rally 180 TS) i Kulić (pilot jedrilice PIK-20) ponovno su se našli u centru pažnje, pogotovo drugospomenuti koji je u nizu nevjerojatnih “vratolomija” bez motornog pogona dosezao preko 260 kmh. Jednako zanimanje pobudio je i Boris Kožuh u oldtimer jedrilici Olympiji.

Jedna od atrakcija bio je i zrakoplov Polikarpov PO-2, napravljen davne 1931. godine, dvokrilac čiji je zvuk zvjezdastog motora bio praktički priča za sebe. Uzme li se u obzir da je njime upravljala još jedna letačka legenda, Matko Raos, onda je doživljaj bio potpuno zaokružen.

Polikarpov Sinj areo show

Ono najbolje ostavljeno je za sam kraj. Tako je prvi poletio akrobatski pilot Branimir Ambreković u svom Extra 300 zrakoplovu kojim je doslovno sve ostavio bez daha, odrađujući cijeli niz točaka koje su se prepričavale još dugo nakon odrađenih 10-ak minuta nastupa. No, to niti ne čudi ako se u obzir uzme činjenica da je riječ o jednom od najboljih akrobatskih pilota na svijetu.

Tek nešto iza 12,30 sati nebo nad Sinjem proparali su Pilatusi PC-9, odnosno daleko poznata Krila Oluje, akrobatska grupa u sastavu hrvatske vojske koja je stacionirana u zadarskom Zemuniku. Šest aviona u formaciji bili su prava atrakcija, a njihov 20-minutni nastup publika je ispratila gromoglasnim pljeskom.

Bilo je tu još podosta zanimljivosti, od info pulta na kojem su se gledatelji mogli interesirati o padobranstvu, pa do pravog avio simulatora u kojem su svi zainteresirani mogli iskušati kako to izgleda upravljati jednim sportskim avionom.

Sve u svemu, Sinj Aero Show je zaradio sve pohvale.

Branimir Ambreković Aero show Sinj

ferata@ferata.hr
0997370409