SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Predstavljen automatski sustav za upozorenje na opasnost od požara

Autor/ica
Objavljeno: 15 srpnja, 2015

dozupan_luka_brcic01

Dožupan splitskodalmatinski Luka Brčić jutros je u Splitu, na rampi na ulazu u Institut za oceanografiju i ribarstvo Split, na južnoj strani Marjana, održao konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen prototip automatskog sustava za upozorenje na opasnost od šumskih požara.

Postavljanje prototipa automatskog sustava za upozorenje na opasnost od šumskih požara na Marjanu dio je projekta HOLISTIC, kojem je cilj preventivna zaštita od požara.

‘Postavljanje prvoga panela u Splitsko-dalmatinskoj županiji dio je HOLISTIC projekta vrijednog 9,4 milijuna eura, čiji je glavni partner, voditelj i začetnik Splitsko-dalmatinska županija. Riječ je o panelu moderne tehnologije koji će upozoravati na određeni stupanj rizika od požara i koji će posjetiteljima biti itekako važan smjerokaz kako se ponašati u prirodi’, kazao je dožupan Brčić.

Vrijednost postavljenog panela na Marjanu je oko tisuću eura, a na području Splitsko-dalmatinske županije bit će ih postavljeno ukupno 14.

‘Ovakvi paneli postavljeni su diljem Europe i svijeta, posebno u turističkim destinacijama kao što su Španjolska, Portugal, Australija i Kanada. Znači, projekt je već zaživio i pokazao je vrlo efikasnim i korisnim. Tijekom idućega razdoblja na području Jadrana, jer u projektu HOLISTIC sudjeluju sve jadranske županije, postavit ćemo 14 ovakvih panela upravo na ovakve lokacije’.

Uz dožupana Brčića konferenciji je nazočio i prof.dr.sc. Darko Stipaničev, redoviti profesor na FESB-e Sveučilišta u Splitu.

‘Panel je potpuno automatski, što znači da odvojeno postoji server-poslužitelj koji računa rizik indeksa od pojave požara raslinja na temelju trenutnih meteoroloških podataka koji se razmjenjuju s Državnim hidrometeorološkim zavodom, tipu vegetacije koji tu postoji i određenim sociološkim faktorima. Svaka dva sata izračuna se indeks između 0 i 100, preko mobitela se prenese ovom panelu koji onda animira o riziku opasnosti požara raslinja. Osnovni je cilj podići budnost posjetitelja, u ovom slučaju na Marjanu, da se ponašaju shodno tome, što znači da ne rade ništa što bi moglo izazvati požar’, kazao je prof. Stipaničev.

Prema riječima dožupana Luke Brčića jedan panel, odnosno automatski sustav za upozorenje na opasnost od šumskih požara, bit će postavljen i na području Cetinske krajine, na lokaciji koju predlože vatrogasci s našeg područja.

ferata@ferata.hr
0997370409