SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Konferencija sinjskog HDZ-a: Stanje u Gradu je alarmantno!

Autor/ica
Objavljeno: 19 lipnja, 2015

loncar_markulin_peric

Sinjski HDZ danas je održao konferenciju za novinare na kojoj su predsjednik Gradskog odbora Hrvoje Markulin i predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Stipe Perić govorili o funkcioniranju izvršne gradske vlasti i Gradskog vijeća, Gospodarskoj zoni Kukuzovac, radu gradske administracije, situaciji u gradskim tvrtkama, te sportskim klubovima i udrugama u kulturi.

Povod za održavanje konferencije, kazao je Markulin, bila je današnja 18. sjednica Gradskoga vijeća, koja se poklopila s polovicom mandata gradske vlasti. Istaknuo je da aktualna vlast vodi Grad ne samo dvije godine, već šest godina, te da je pravi trenutak da se upitamo što je svih tih godina obećavano, a što realizirano.

‘Vi znate da je naš Gradonačelnik zbog bolesti odsutan već duže vrijeme, a osim toga sada imamo i situaciju da već neko vrijeme nemamo predsjednika Gradskoga vijeća. Žalosno je da se iz sjednice u sjednicu ponavlja točka Izbor predsjednika Gradskoga vijeća, a da najodgovornija lista, koja ima izvršnu vlast i iz čijih redova dolaze Gradonačelnik i Zamjenici gradonačelnika, uopće nema niti prijedloga tko bi tu funkciju trebao vršiti’, kazao je Markulin naglasivši da već ulazimo u svojevrsnu krizu rada Gradskoga vijeća, što se vidi i po radu odbora Gradskoga vijeća.

Markulin je naglasio da se poslovnik Gradskoga vijeća već debelo krši, jer se sjednice Gradskoga vijeća do izbora Predsjednika GV trebaju održavati jednom mjesečno. Podsjetio je da sinjski vijećnici Predsjednika biraju bezuspješno već četiri puta.

‘Ja se iskreno nadam da će većina koja postoji u GV, a ona je vidljiva svaki put kada se izglasava proračun, a čine ju NL Stipislava Jadrijevića, SDP i uvijek koji prebjegli vijećnik, kao što je to i sada situacija, preuzeti odgovornost i da će se konačno dogovoriti o predsjedniku Gradskoga vijeća. Najbolje bi za Grad bilo da potpunu odgovornost preuzme dr. Stipislav Jadrijević, kao najodgovorniji čovjek Nezavisne liste i da izbjegnemo situaciju da se naš Grad vodi mobitelom iz Zagreba’, kazao je Markulin dodavši da se Sinjski problemi najbolje osjete u gradu Sinju.

Predsjednik sinjskih HDZ-ovaca podsjetio je i na činjenicu da se već četvrti put mijenja Odluka o uvjetima i postupku raspolaganja sa zemljištem na području GZK, u koju je Grad uložio preko 60 milijuna kuna i u kojoj se cijena zemljišta već nekoliko puta smanjivala. Smanjivanje cijene zemljišta u GZK Markulin smatra nekorektnim prema poduzetnicima koji su zemljište kupili ranije, po znatno višim cijenama. Podsjetio je i da je investitor, tvrtka Posada, planirala u GZ Kukuzovac kupiti 16 tisuća metara kvadratnih zamljišta po povlaštenoj cijeni od 1 kune po metru kvadratnom. Markulin je kazao da su vijećnici, želeći nova radna mjesta u gradu, izišli u susret i na prijedlog gradske administracije prihvatili da se zemljište proda po cijeni od jedne kune, što je poslije Ministarstvo pravosuđa proglasilo nezakonitom odlukom.

‘Na to se nadovezuje rad gradske administracije koja nam je pripremila nezakonite materijale. Sam Gradonačelnik je više puta najavljivao reorganizaciju i sistematizaciju gradske uprave što do danas nije provedeno, pa većina gradskih pročelnika funkcioniraju kao vršitelji dužnosti’.

Podsjetio je Markulin i na probleme u gradskim tvrtkama, osobito u ‘Vodovodu i odvodnji Cetinske krajine’ i ‘Čistoći Cetinske krajine’ čiji je Grad Sinj suvlasnik, a u kojima se ne mogu izabrati direktori. To smatra još jednim dokazom da se za Sinj ne mogu donijeti ključne odluke jer se svaki put čeka pravorijek iz Zagreba.

Što se tiče ključnih objekata i infrastrukture koji su se sve ove godine obećavali, Markulin je kazao da do dana današnjega nisu niti na početku realizacije.

‘To su nova škola, novo groblje za više naselja i mjesnih odbora, hospicij u vojarni Kula, te najnovije obećanje o veteranskom centru u vojarni Ivaniša Nelipića. Bojim se da ta obećanja ne bi samo ostala obećanja’, kazao je Markulin podsjetivši i na već donesene zaključke i odluke u Gradskom vijeću vezane za Javnu vatrogasnu postrojbu, socijalnu trgovinu ili kuhinju, oprost dugova najugroženijim građanima, koji su ostali samo mrtvo slovo na papiru.

Markulin je posebno naglasio činjenicu da je proračun Grada Sinja u posljednjih šest godina pao po planiranju na 53 milijuna kuna, dok je nekada bio realiziran u iznosu od preko 70 milijuna.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Stipe Perić govorio je o stanju u sportskim klubovima i udrugama u kulturi koji su, tvrdi, zbog smanjenja gradskog proračuna dovedeni na rub egzistencije. Govoreći o radu Zajednice sportskih udrug, krovne organizacije koja bi trebala brinuti o kompletnom sportu u gradu Sinju, kazao je da već nekoliko mjeseci djeluje bez legalno i legitimno izabrane uprave kojoj je prije nekoliko mjeseci istekao mandat. Podsjetio je i na to da je kompletna Uprava NK Junak podnijela ostavku uoči 100. rođendana Junaka.

Perić je govorio i o izgradnji Gradske sportske dvorane, istaknuvši kako je njena financijska konstrukcija još uvijek neizvjesna. Smatra kako je radna dvorana od 300 sjedećih mjesta neadekvatna za potrebe sinjskog sporta, zaključivši kako je taj projekt moguće blokirao izgradnju neke buduće, veće i adekvatnije gradske dvorane.

Govoreći o manifestaciji ‘Dani Alke i Velike Gospe’ Perić je istaknuo kako je troškovnik ove godine, kada Sinj slavi 300. obljetnicu čudesne obrane, prepolovljen u odnosu na prošle godine, te je dodao:

‘Sve to nas navodi da je stanje u Gradu alarmantno i da je ova izvršna vlast sa svojim partnerima zakazala u onome što je najavljivala i obećavala.’

Na kraju konferencije, kojoj je nazočio i predsjednik Mladeži sinjskog HDZ-a Dino Lončar, predsjednik GO HDZ-a Sinj Hrvoje Markulin apaleirao je na izvršnu gradsku vlast da u ovom trenutku učini sve što je moguće, kada je do sada neke stvari propustila učiniti, po pitanju graničnog prijelaza koji se gradi na Bilom Brigu, a koji je duboko unutar granica RH.

ferata@ferata.hr
0997370409