SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Održana 19. sjednica Županijske skupštine

Autor/ica
Objavljeno: 28 svibnja, 2015

zupanijska_skupstina

U Splitu je danas održana 19. sjednica Županijske skupštine na kojoj je, u okviru vijećničkih pitanja Mile Dadić (HDZ), jedan od tri vijećnika Županijske skupštine s područja Cetinske krajine, postavio dva pitanja.

Prvo Dadićevo pitanje odnosilo se na cestu Sinj-Han-Livno, odnosno na izgradnju graničnog prijelaza na Bilom Brigu.

‘Županija je u rekonstrukciju dionice državne ceste D219 Sinj-Han-Livno uložila 25 milijuna kuna. Sada se na Bilom Brigu gradi shengenska  granica, pa se pitam zbog čega je taj prijelaz namijenjen samo za prijelaz pogranične robe, zašto tamo ne može biti i prijelaz za cirkulaciju ljudi. Tom cestom put iz Sinja prema Livnu je puno kraći. Livanjci su za put na svojoj strani izdvojili 45 milijuna kuna i na svom su dijelu uredili zimovalište. Zanima me je li Županija’ bacila u vitar’ svojih 25 milijuna kuna, jer uređena dionica ceste ne vodi nikuda’, pitao je Mile Dadić.

Dožupan Luka Brčić odgovorio je da se prometnica rekonstruirala u suradnji s BiH te da joj je glavni cilj bio oživljavanje skijaškog centra. Županija je s partnerima u BiH pokrenula projekt ‘S kave na Rivi na skijanje na Kamešnici’, no ispriječile su se administrativne granične barijere. Brčić je kazao da je sada taj prijelaz pograničnog karaktera, te da ga ljudi uz predočenje osobne iskaznice mogu prelaziti u krugu od 5 kilometara, ali da zimski turizam tu neće opstati ako ostane ovako.

‘Dožupan Brčić je najavio da će Županija učiniti sve da taj malogranični prijelaz bude liberaliziran, te da je već u kontaktima s MUP na tu temu’, kazao je Dadić

Drugo pitanje vijećnika Mile Dadića odnosilo se na ulaganja Vlade RH u projekte na području Splitsko-dalmatinske županije i ispunjavanja obveza Vlade prema Županiji.

‘Ministar Branko Grčić, kojega mi zovemo Branko Obećanko, izjavio je da Hrvatska sutra izlazi iz krize. Ja se pitam kuda mi to idemo? Meni moji u Sinju kažu da idemo u agoniju mi stariji, a ovi mlađi u egzodus vani. Zanima me, u ovo vrijeme dok smo bili u recesiji, kako se aktualna Vlada odnosila prema našoj Županiji, je li ispunjavala sve svoje obveze’, pitao je na Skupštini Županije splitsko-dalmatinske vijećnik Mile Dadić.

Odgovorio mu je dožupan Ante Šošić, koji je naglasio kako se najprije mora utvrditi što je Županija radila sve ove godine recesije. Šošić je kazao kako su mjere koje je Županija poduzimala kompatibilne s ciljevima i strateškim odrednicama, da je Županija od potpora usvojila 10 novih programa, te da gotovo nema djelatnosti koja se ne podupire nepovratnim sredstvima. Podsjetio je da su nedavno uvedene i potpore za poljoprivredu, kao i da su ukupne potpore u izvornom proračunu veće od 10 milijuna eura. Šošić je također kazao da se najvažnije stvari tiču, te da jednim od glavnih uzroka recesije smatra to što javni sektor nedovoljno investira, kao i to što nije proširena baza iz koje će se prikupljati dodatni porezi. Također je istaknuo da će Županija ove godine uložiti 359 milijuna kuna, što je 63 posto ukupne novčane mase raspoložive u Županiji. Srednja Dalmacija lako bi mogla biti najrazvijenija, kazao je Šošić, te je apelirao na vijećnike koji će sutra sjediti u Saboru da ne zaborave Dalmaciju čim prijeđu naplatne kućice u Dugopolju.

ferata@ferata.hr
0997370409