mel PM SOLAR

Sinj (25): VELIKA SLAVLJA U SINJSKOM SVETIŠTU

Autor/ica
Objavljeno: 9 svibnja, 2015
sinj_u_vrijeme_slavlja

SINJ (25) 

VELIKA SLAVLJA U SINJSKOM SVETIŠTU OBLJETNICA DOLASKA U SINJ

200. OBLJENICA DOLASKA U SINJ

Proslava 200. obljetnice dolaska puka i fratara sa Slikom Čudotvorne Gospe Sinjske iz Rame u Sinj (1687. – 1887.). Taj iznimno važan događaj proslavljen je vrlo svečano.

Proslavi je nazočilo preko 50.000 vjernika. Trajala je više dana, a vrhunac je bio 16. kolovoza 1887. godine. Svečanost se odvijala na Gradu, na Tvrđavi, gdje je podignuta spomen – crkva, na mjestu znamenitog događaja Gospina ukazanja, koja je blagoslovljena 11. kolovoza 1887. godine. Na crkvu je stavljena ploča s natpisom: MDCCCLXXXVII – DVISTOTE GODINE DOSELITBE IZ RAME SVOJOJ GOSPI OD TURAKA IZBAVLJENI OD KUGE OČUVANI; ZAHVALNI SINJ SAGRADI.

Veličanstvenu procesiju sa Slikom Čudotvorne Gospe Sinjske od crkve do na  Grad (tvrđavu) vodio je barski nadbiskup fra Šimun Milinović, uz pratnju više od stotinu svećenika, alkara, glazbara i mnoštva pobožnoga puka.

Najpoznatiji pirotehničari iz Zadra dali su obol ovom slavlju. Fra Ivana Markovića veli: Ali je ljepotom i utiskom nadišao sveostalo prizor obsjednutog Sinja. Vidio si Grad razsvjetljen, navalu neprijatelja na nj, lumbardanje, pri kome je, s jedne i s drge strane, izmetnuto više od 1000 svietlih lopta, bumba i granata, 400 raketa i 2000 tisuće hitaca… Na jedan mah, u parokrugu blištajuće svjetlosti, prikazuje se Gospa u bielo obučena; a neprijatelja nestaje… Sinj slavi pobjedu. Ovim dovrši preznamenito sinjsko slavlje godine 1887. (str. 112).

 

600. OBLJETNICA PRVOG SAMOSTANA

600Ivan knez Nelipić sagradio je 1357. godine  u Cetini ispod “Vsinja” crkvu sv. Marije i samostan i zamolio papu Inocenta VI. da ih može predati franjevcima, što je papa 30. travnja 1357. godine i odobrio. Godine 1957. proslavljena je u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske 600. obljetnica utemeljenja prvog samostana u Sinju. Čitava godina nazvana je godinom Gospe Sinjske.

Program proslave išao je za tim da se vjernički puk pripravi i obnovi u vjeri otaca i bolje upozna svoju nebesku Zagovornicu – Čudotvornu Gospu Sinjsku. Prvi dio tog svečanog jubilejskog slavlja održan je 30. travnja, a drugi za Veliku Gospu 1957. godine.

 

250. OBLJETNICA SLAVNE POBJEDE

250Godine 1965. u Svetištu je svečano proslavljena 250. obljetnica konačnog oslobođenja od Turaka. U proslavu se uključio cijeli hrvatski narod, a pokroviteljstvo nad proslavom preuzeo je splitski nadbiskup dr. Frano Franić. Na glavnu proslavu pozvan je i kardinal dr. Franjo Šeper i svi biskupi. Pripreme su počele sa svibanjskim pobožnostima, a glavna proslava uz blagdan Velike Gospe.

Kroz Devetnicu je svakog jutra bila sveta misa i propovijed. Propovijedali su biskupi Josip Arnerić, Ivo Gugić i Frano Franić. Večernju svetu misu predvodio je i propovijedao isusovac o. Mijo Škvorc. Glavna svečanost priređena je na samostanskom dvorištu. Svetu misu je pred oko 30.000 vjernika  predvodio i propovijedao kardinal Franjo Šeper. Kroz Devetnicu pričestilo se 33.000 vjernika, a na sam Gospin blagdan 16.800 vjernika.

 

300. OBLJETNICA DOLASKA U SINJ

300Godine 1887. Proslavljena je 200. obljetnica dolaska Gospe, fratara i hrvatskog katoličkog puka iz Bosne i Hercegovine u Sinj. Slavilo se i stotinu godina kasnije, 300. obljetnica.

Prije svečane svete mise na Veliku Gospu 1987. godine, nova crkvena vrata, rad Stipe Sikirice, blagoslovio je kardinal Franjo Kuharić s nadbiskupom slitsko-makarskim Franom Franićem i brojnim svećenicima. Nakon blagoslova vratnica, Sliku Čudotvprne Gospe Sinjske, mladi fratri su skinuli s oltara i na ramenima u procesiji, kroz gusto mnoštvo vjernika, iznijeli na povišeni oltarar u samostanskom dvorištu.

Svečanu svetu misu predvodi0 je uzoriti kardinal Franjo Kuharić. Nakon pozdravnih riječi domaćina, kardinal vrši jedinstvenu prozivku fratara koji su 1687. godine stali na čelo vjerničkog puka, doveli ga, i donijeli Majku od Milisti u Sinjski kraj. Spomenuo je sve po imenu i prezimu, njih dvadeset i jednoga i dobio veliki pljesak nazočnih vjernika.

 

300 GODINA CRKVE POD KAMIČKOM

crkvaTri stotine godina početka gradnje Gospine crkve pod Kamičkom  obilježeno je trodnevnim slavljem od 8. do 10. listopada 1999. godine. Počelo je u petak 8. listopada predavanjem prof. fra Josipa Solde pod naslovom: Povijesni presjek gradnje Gospine crkve u Sinju, a nastavljeno okruglim stolom pod naslovom: Sveto i mjesto. O tome su govorili i na pitanja nazočnih odgovarali prof. Željko Mardešić, Nediljko Ante Ančić i fra Ante Vučković.

U subotu 9. listopada svečanom akademijom pod nazivom: Na tebi neba blista se kras, scensko glazbenom izvedbom  dočaran je dolazak u Sinj, život u novom kraju, nevolje koje su proživjeli fratri sa svojim pukom te vjera u bolju budućnost s Marijom, Gospom Sinjskom.   

U nedjelju 10. listopada svečano misno slavlje u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske predvodio je splitski nadbiskup msgr. Ante Jurić,  u koncelebraciji s  provincijalom dr. fra Jurom Brkanom i dvadesetak svećenika.

 

DOĐITE U SINJ I PROSLAVIMO VELIKI JUBILEJ JERBO,

sam Bog je izabrao Sinj da bude mjesto štovanje Isusovoj i našoj Majci. Tko će izbrojiti sve fratre koji su u sjeni njenog oltara stasali, u njenom Svetištu Bogu i hrvatskom puku služili, o njoj pjesme pjevali, knjige pisali, Svetište njeno ukrašavali, slavu njenu širili!  Ili izbrojiti Gospine hodočasnike i štovatelje koji dođoše u Sinj  i nađoše utjehu i mir!

Možemo samo ustvrditi: povijest svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske je, kao i povijest hrvatskog naroda, teška i mukotrpna, ali pobjednička i slavna. Na ovaj čisti izvor MAJCI OD MILOSTI

dolazili su naši pradjedovi, djedovi i očevi… Dao Bog i Čudotvorna Gospa Sinjska da se to hodočašće nastavi, da dolaze naša djeca, unuci i praunuci, da ta vjernička rijeka teče uvijek, zauvijek, do kraja!

Fra Mirko Marić 

Svršetak

ferata@ferata.hr
0997370409