SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

JVP Sinj još nije ušla u sustav financiranja

Autor/ica
Objavljeno: 29 travnja, 2015

vijece

Na posljednjoj sjednici sinjskog Gradskoga vijeća vijećnik s NL Mira Bulja Denis Bobeta postavio je zamjenicima gradonačelnika pitanje vezano za djelovanje i financiranje Javno-vatrogasne postrojbe Sinj. Zanimalo ga je, je li JVP Sinj ušla u sustav financiranja DUZS.

Javno-vatrogasna postrojba Sinj osnovana je krajem prošle godine jednoglasnom odlukom gradskih vijećnika, unatoč negativnom mišljenju Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koja je smatrala da zbog pritiska na model sufinanciranja decentralizirane funkcije vatrogastva nije uputno osnivati JVP-u gradovima/općinama koje to nisu u stanju same financirati. Podsjetimo, JVP Sinj pripada oko 3 milijuna kuna godišnje decentraliziranih sredstava.

Na pitanje Denisa Bobete odgovorila je zamjenica gradonačelnika Kristina Križanac:

‘Upravo smo prošli tjedan bili na sastanku na kojem je bila tema Javno-vatrogasna postrojba. U 2015. nismo niti možemo ući u proračun’, kratko je odgovorila Križanac, dodavši kako više informacija ima v.d. pročelnika Ureda Grada Sinja Igor Vidalina.

Vidalina je pojasnio da Javno vatrogasna postrojba svojstvo pravne ustanove stječe upisom u Sudski registar. Nakon što je Gradsko vijeća donijelo odluko o osnivanju JVP Sinj, od MUP i DUZS Grad Sinj zatražio je ocjenu sukladnosti Odluke o osnivanju sa Zakonom, no odgovor još nije dobio. Vidalina je pojasnio da u Zakonu također stoji da je, ukoliko u roku od 30 dana od predaje zahtjeva MUP i DUZS ne odgovore, akt o osnivanju sukladan Zakonu.

‘Kako od MUP-a i DUZS-a nismo dobili takav akt, na Trgovački sud smo uputili prijavu i zahtjev za upis u Sudski registar JVP Sinj. No, Trgovački sud odbacio je prijavu Grada Sinja. Na to rješenje Grad je izjavio žalbu, jer smatramo da je Trgovački sud sebi prepisao ovlasti koje mu ne pripadaju. U rješenju stoji kako je riječ o posebno opasnoj aktivnosti i da je, neovisno o tome što se Ministarstvo i DUZS nisu očitovali u roku od trideset dana, ipak potrebna njihova suglasnost’, kazao je Vidalina.

U međuvremenu je DUZS, nakon četiri mjeseca od podnošenja zahtjeva Grada Sinja, zatražio dodatne planove i pojašnjenja, koje im je Grad Sinj dostavio, a neovisno o tome upućena je i žalba protiv rješenja splitskog Trgovačkog suda na Visoki trgovački sud RH.

‘Smatramo da su nam MUP i DUZS propuštanjem roka za odgovor na neposredan način dali na znanje da je naša odluka o osnivanju JVP sukladna Zakonu. Tek kada se ustanova upiše u Sudski registar, tek onda stječe svojstvo prvane osobe i može se tržiti financiranje. Postoji mogućnost da dobijemo dio sredstava kada se JVP Sinj registrira, ako za to bude sluha i volje. Nailazimo na neke probleme koje nismo očekivali, no čim registriramo JVP podnijet ćemo zahtjev za financiranje i nadamo se da ćemo dobiti sredstva’, pojasnio je Vidalina.

ferata@ferata.hr
0997370409