SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Karamarko na obilježavanju 25 godina HDZ-a u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 18 travnja, 2015

karamarko_u_sinju05

U Sinju je danas boravio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, povodom obilježavanja 25. godišnjice osnutka HDZ-a i velikog HDZ-ovog skupa na kojem je prije 25 godina, pred više desetaka tisuća ljudi, govorio prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman.

Na mjestu održavanja tog povijesnog skupa, na gradskom trgu koji danas nosi ime po prvom hrvatskom predsjedniku, uz nazočnost velikog broja članova, simpatizera HDZ-a i ostalih građana, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, glavni tajnik stranke Milijan Brkić, predstavnici županijskog HDZ-a na čelu s Antom Sanaderom i Zlatkom Ževrnjom, te predstavnici HDZ-a Cetinskog kraja koje je predvodio predsjednik sinjskog HDZ-a Hrvoje Markulin odali su počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Molitvu odrješenja predvodio je sinjski gvardijan fra Petar Klapež.

Nakon polaganja vijenaca kod biste dr. Tuđmana u hotelu Alkar održana je svečana sjednica u povodu četvrt stoljeća rada i djelovanja sinjskog HDZ-a, na kojoj je prikazan dokumentarni film o osnivanju HDZ-a u Sinju. Naime, prije 25. godina točnije 24. ožujka 1990. održan je veliki skup u Sinju, na kojem je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman pred tridesetak tisuća ljudi s područja cijele Dalmacije i Hercegovine održao povijesni govor uoči predstojećih demokratskih izbora u Hrvatskoj. Mnogi analitičari smatraju kako je upravo tim veličanstvenim skupom u Sinju i emotivnim govorom dr. Franje Tuđmana počeo politički uzlet HDZ-a, koji je nakon toga pobijedio je na demokratskim izborima i preuzeo vlast u Hrvatskoj.

U svom pozdravnom govoru kao domaćin svečanosti okupljenima se obratio predsjednik sinjskog HDZ-a Hrvoje Markulin, koji je uputio čestitke utemeljiteljima stranke i svima koji su stvarali Hrvatsku, posebno obiteljima poginulih branitelja.
Markulin je podsjetio kako HDZ u Sinju nije na vlasti već deset godina, te da je Sinj danas u financijskom i razvojnom pogledu stagnirao.

‘Mi kao Sinjani moramo pogledati gdje je naš Sinj danas 25 godina poslije. Mi smo na vlasti bili do prije deset godina i tada je bilo pozitivnih pomaka i situacija. Nažalost danas moramo konstatirati kako je Sinj u svakom pogledu stagnirao posebno u razvojnom i financijskom. U Sinju dolazi do izražaja ponovno iseljavanje naših mladih sugrađana koji u svom gradu nemaju zaposlenja ni sigurnosti’, kazao je Hrvoje Markulin dodavši kako je jedini način da se nešto promijeni na bolje da na vlast i na lokalnoj i na državnoj razini dođe HDZ.

Predsjednik ŽO HDZ-a Ante Sanader podsjetio je na dosadašnje uspjehe stranke na svim izborima koji su se održali u posljednje vrijeme, posebno osvrnuvši se na predsjedničke izbore, na kojima je pobijedila predsjednica Kolinde Grabar Kitarović, koja je u Sinju osvojila 67 posto glasova.

‘Ja sam siguran kako će sinjski kraj polučiti isti rezultat i na predstojećim parlamentarnim izborima’, kazao je Sanader.

Župan Zlatko Ževrnja kazao je kako HDZ na izborima u Sinju polučuje odlične rezultate, no da se članovi sinjskog HDZ-a trebaju ujediniti i za lokalne izbore.

‘Mi u Županiji uvijek promišljamo za boljitak svakog našeg dijela tako i za grad Sinj. Sada sufinaniciramo izgradnju prometnice od benzinske postaje prema Glavicama, pomažemo u izgradnji Alkarskih dvora i Muzeja Alke, a u planu je i niz drugih projekata koje će Županija podržati’, kazao je Ževrnja.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko zahvalio se osnivačima HDZ-a, obiteljima poginulih branitelja i svima onima koji su doprinijeli u stvaranju Hrvatske. Karamarko je posebno govorio o prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ističući kako je upravo on doprinio u stvaranju samostalne Hrvatske.

Ne mogu dopustiti i ne mirim se s time da bilo tko HDZ-u nameće kompleks manje vrijednosti i zločinačke ili kriminalne organizacije. Kada sam došao na čelo ove stranke mnogi su, koji poznaju medije, nagovarali me da se ispričam hrvatskoj javnosti. Nikada nitko, niti imam pravo niti mi je tko dao mandat, niti osjećam po savjesti i srcu, da se nekome trebam ispričavati što je HDZ stvorio Hrvatsku državu’, kazao je Karamarko, dodajući kako oni koji su dotakli kriminal će morati odgovarati ili odgovaraju.

Između ostaloga dotaknuo se Karamarko i aktualnih tema kao što su iseljavanje mladih i obrazovanih, uvođenje trošarina na cigarete i gorivo, te smanjivanje broja zaposlenih. Na kraju je pozvao nazočne da se ne igraju sudbinom Hrvatske ni sudbinom Sinja, te da razmisle o prioritetima.

 

ferata@ferata.hr
0997370409