SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Potvrđena pojava influence konja u Hrvatskoj

Autor/ica
Objavljeno: 30 ožujka, 2015
konj_alkarska_ergela

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je potvrđena influenca konja u više uzgoja na širem području Hrvatske. U Alkarskoj ergeli predvidjeli su mogućnost pojave influence, pa su sve konje iz Ergele na vrijeme cijepili.

Influenca konja je virusna, akutna, kontagiozna zarazna bolest kopitara koja se klinički očituje općim infekcioznim i kataralnim sindromom. Klinički simptomi koji ukazuju na uzročnika bolesti u uzgoju kopitara su nagli porast temperature, životinja se nerado kreće i ima slab tek, zacrvenjena sluznica nosa i konjunktiva sa seroznim iscjetkom, eksplozivan, suh i učestao kašalj i edem nogu. U slučaju primjećivanja navedenih simptoma, potrebno je obratiti se veterinaru kako bi se na vrijeme mogle poduzeti odgovarajuće mjere i spriječiti daljnje širenje uzročnika infekcije.

Iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju posjednike konja na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u objektu/gospodarstvu te odvajanje kopitara koji pokazuju simptome bolesti od drugih životinja. Potencijalni rizik za ljude smatra se zanemarivim.

Direktor Alkarske ergele dr. vet. med. Stipe Šimundža kaže kako su konji u ergeli dobro, te da nema bojazni od zaraze influencom.

‘Influenca konja kod nas je zadnji put bila negdje oko 1977., 1978. godine. I Alka je onda bila pomaknuta deset ili dvadeset dana. Gripa konja se javlja u nekakvim periodima od pet, deset ili više godina. Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo je poslalo priopćenje iz kojega je vidljivo da je prisustvo gripe u Hrvatskoj i službeno potvrđeno. Budući da se kod nas ove godine održava 300. Alka, mi smo jedan takav slučaj predvidjeli i već smo lani počeli s vakcinacijom i revakcinacijom konja, a obavili smo i ovogodišnja cijepljenja protiv gripe. Očekujemo da naši konji, koji su podcijepljeni, neće biti zaraženi ukoliko gripa dođe do Sinja, a velika je vjerojatnost da hoće jer je promet konja velik. Moguće je možda očekivati prodor imuniteta, no to ne bi smjelo biti kod više od jednog do dva grla, najvjerojatnije jednog jer su konji dobrog zdravstvenog stanja i kondicije’, kazao je dr. Šimundža.

Dr. Šimundžu upitali što koje bi korake vlasnici konja trebali napraviti kako bi spriječili da se zaraze gripom.

‘Cijepiti i čekati priopćenje Ministarstva poljoprivrede o mjerama u cilju sprječavanja širenja influence konja. Moguće je da će na kraće vrijeme biti zabranjen promet kopitarima, ali o tome moramo sačekati odluku Uprave za veterinarstvo koja će biti službeno priopćenja svim veterinarskim ambulantama i vlasnicima konja. Konje je potrebno držati u stalnom imunitetu. Radi se prva vakcinacija i nakon toga revakcinacija. To je potrebno zbog imunogenih svojstava toga cjepiva i trajanja imuniteta kod konja.’

ferata@ferata.hr
0997370409