SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Anketa o palkama uzbunila Sinjane!

Autor/ica
Objavljeno: 17 veljače, 2015
palke1

Anketa ‘Treba li Grad Sinj sufinancirati nove alkarske tribine?’ koju smo na Ferati objavili prije dva, tri dana, izazvala je neočekivano burne reakcije naših sugrađana.

To se ne odnosi samo na broj glasova/klikova, koji u trenutku dok ovo pišem iznosi više od 13 tisuća, nego i na vjerodostojnost ankete te način glasovanja po kojemu svaki sudionik u anketi može glasovati neograničen broj puta.

Najprije o vjerodostojnosti. Jedina vjerodostojnost ove ankete je u tome što svi koji žele u njoj mogu sudjelovati ravnopravno, bez mogućnosti bilo kakve prevare, o čemu će više riječi biti nešto kasnije. Što se pak tiče vjerodostojnosti ove ankete kao stvarnog pokazatelja javnog mišljenja – ona je potpuno nevjerodostojna – kao i sve slične internetske ankete, objavljene bilo kada i bilo gdje. Naravno, ‘i ćorava koka nađe zrno’, pa uvijek postoji mogućnost da se neka internetska anketa poklopi sa stvarnim stavovima javnosti, ali općenito takve ankete nitko ne shvaća ozbiljno.

Drugi problem je sustav glasovanja. Mi smo odabrali glasovanje bez ograničenja, što dodatno relativizira ozbiljnost same ankete. Druga mogućnost je sustav s ograničenim brojem glasova za svako računalo odnosno IP broj, što je puno ozbiljnije od prve varijante. Ali u ovoj drugoj varijanti, oni koji su malo iskusniji u ovim ‘klikačkim’ utakmicama, bez većih problema mogu probiti ograničenje i klikati koliko god žele. Primjerice, dok 100 zainteresiranih kliknu svoj stav i čekaju 24 sata da ga još jednom potvrde, u tom vremenu neki web meštar može naklikati recimo 1000 glasova za suprotan stav. Stoga smo se odlučili za prvi sustav koji je nesavršen, možda i iritantan, ali svima daje istu šansu. Ako ti se ne klika – ignoriraj, a ako ti je stalo – klikaj.

Da ne duljim, takve iste ankete omogućene su posjetiteljima raznih portala širom svijeta, pa zašto ne bi bile i sinjskim feratijerima?

Za sve one koje je anketa uzrujala, ponavljam kako ona ne predstavlja stvarni pokazatelj javnog mišljenja, a ozbiljno telefonsko ili terensko istraživanje zacijelo bi pokazalo kako alkarske tribine većinu ljudi previše ni ne zanimaju. No postoje legalne i legitimne grupacije i pojedinci kojima je ovo pitanje iznimno važno i nije im svejedno kakav će biti rezultat na jednoj poluzabavnoj anketi koja im možda ide i na živce ali – klikaju, klikaju, klikaju…

Tako su se zagovaratelji dviju anketnih opcija tijekom protekle noći i jutros izmjenjivali u vodstvu, a dok ovo pišem rezultat je 49% za jedne u odnosu na 48% za druge i uz 3% onih kojih za palke nije briga.

Zato moramo donijeti još jedno pravilo kako ne bi bili pokuđeni da smo anketu zaključili kada je u vodstvu bila ova ili ona opcija i kako cijela stvar na koncu ne bi završila na Ustavnom sudu. Konkretno, glasovanje će biti otvoreno do sutra – točno u podne, i onda, stop glasovanju – kraj ankete. Naravno, ove o palkama, ostale slijede…

ferata@ferata.hr
0997370409