SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Toni Vitali najbolji igrač A1 lige!

Autor/ica
Objavljeno: 27 siječnja, 2015

vitali

Najbolja publika i najbolja košarkaška atmosfera u Hrvatskoj – komplimenti su koji posljednjih godina stižu na sinjsku košarkašku adresu, gdje stoluje Alkar. A osim toga, Alkar se ove godine može pohvaliti i najboljim igračem lige.

Sinjski košarkaši na pragu su trećeg uzastopnog nastupa u Ligi za prvaka, kada će ponovno u paklenoj atmosferi sinjske dvorane igrati Cedevita, Cibona, Zadar i ostali najbolji hrvatski klubovi. Za ovu lijepu košarkašku priču puno je zaslužnih – od najvjernijih Maligana, odličnog stratega Damira Milačića, hrabrih momaka koji ginu na svakoj utakmici u dresu Alkara, do vodstva kluba koje uspješno vodi sinjskog prvoligaša. No, u ovoj priči posebno ćemo istaknuti jedno ime – Toni Vitali.

Ovaj 24-godišnji krilni centar Alkara po službenim statistikama uvjerljivo je najbolji igrač hrvatske A-1 košarkaške muške lige. Brojke govore sve – nakon 15 odigranih kola u dosadašnjem dijelu prvenstva ljubimac sinjske publike ima najveću ukupnu valorizaciju igre koja iznosi 333, odnosno indeks od 23,79 po utakmici. Vitali je ujedno i prvi strijelac lige s prosječnih 18,5 koševa po utakmici. Kada su skokovi u pitanju, i tu je prvo ime natjecanja s 9,64 skokova po utakmici. Kada ovim impozantnim brojkama dodamo blokade 1,74 po utakmici, onda je uistinu Toni Vitali s pravom prvo ime dosadašnjeg dijela prvenstva A1 hrvatske košarkaške lige. Uz ove statističke pokazatelje svakako treba istaknuti kako je ovaj Kaštelanin hvarskih korijena u mnogim susretima bio odlučujući faktor Alkareve pobjede, a najsvježiji primjer je i posljednji ogled u Sinju protiv Gorice i njegov pobjedonosni koš u posljednjoj sekundi za veliku pobjedu i bodove koji Sinjanima otvaraju put ka Ligi za prvaka.

‘Najprije moram biti zadovoljan atmosferom i situacijom u našem klubu i momčadskom rezultatu. Posebna zahvala treneru Milačiću i njegovom pomoćniku Stipi Blajiću koji su postavili takvu igru, tako da dolazim do lakih poena. Naravno, najviše zasluga za ove moje rezultate imaju moji suigrači’, kazao je Toni Vitali, istaknuvši kako je njegov uspjeh i uspjeh kluba u cjelini baziran na velikoj podršci sinjskih navijača.

‘Sinj je prava košarkaška sredina kakve nema nigdje u Hrvatskoj, možda eventualno još u Zadru. Navijači su maksimalno fer i korektni, nema nikakvih incidenata i za sve njih imam smo riječi hvale. Oni su nam ogromna podrška u svakoj utakmici’, istaknuo je Vitali.

Njegov košarkaški put nije tipičan, ostvarivao je brojne rezultate na raznim natjecanjima kako bi potvrdio svoje mjesto na košarkaškoj karti Hrvatske. Košarkašku karijeru započeo je kao osmogodišnjak u Trogiru, odakle je prije dvije godine, na poziv Damira Milačića, došao u redove sinjskog prvoligaša. Ovoj priči svakako treba dodati i podatak kako je Toni igrao poznatu OTP splitsku ligu (uz igranje za KK Trogir) i osvojio je igrajući za trofejnu ekipu KK Adriatica.
Vitali je uz brojna osvojena državna prvenstva za splitski sportski savez, u 2012. postao europski viceprvak u Cordobi, da bi 2013. godine na Europskom sveučilišnom prvenstvu u Splitu osvojio prvo mjesto. Ne treba napominjati kako je u jakoj i dobro uigranoj ekipi Vitali imao jako velik doprinos, a standardno odličan u završnicama turnira. Iste godine je nastupio na Europskom sveučilišnom prvenstvu u streetballu (3×3) u Rotterdamu i završio na 1. mjestu. Uz sve košarkaške uspjehe, paralelno s košarkom Toni igra još jednu uspješnu utakmicu, a to je ona studentska, u kojoj se nalazi na trećoj godini studija elektrotehnike na splitskom FESB-u.

ferata@ferata.hr
0997370409