SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Vijećnici jednoglasno podržali osnivanje JVP Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 8 prosinca, 2014

dvd_sinj

Sinjski vijećnici jednoglasno su, na 13. sjednici Gradskoga vijeća, prihvatili Prijedlog Odluke o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Sinja.

U Dnevni red sjednice Prijedlog Odluke o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Sinja uvršten je većinom glasova na prijedlog nositelja NL Mira Bulja.

Gradsko vijeće u više navrata je raspravljalo o potrebi osnivanja JVP, a održana je i tematska sjednica na kojoj su gradski vijećnici iskazali interes za osnivanjem Javne vatrogasne postrojbe Sinj. No, nakon toga Državna uprava za zaštitu i spašavanje dala je naputak gradu Sinju da ne ide u osnivanje JVP. Takav naputak DUZS predlagatelj točke Dnevnoga reda Miro Bulj kritizirao je, te ga je nazvao sebičnim.

‘DUZS pozvala se na odluku Udruge gradova RH, te je odgovorila kako nije uputno da Grad Sinj ide u osnivanje JVP, jer ih je u Hrvatskoj već 65. Puno manji gradovi od Sinja i općine imaju javno-vatrogasne postrojbe. U Istri je više od deset javno-vatrogasnih postrojbi, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ih je pet, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji su samo dvije. Gradovi u našem susjedstvu koji su ostali u sustavu potpomognutih područja, kao što su Imotski, Drniš i Knin, imaju JVP i primaju od 2,5 do 3 milijuna kuna godišnje iz decentraliziranih sredstava za vatrogastvo. Ti su gradovi od 2002. godine dobili oko 50-ak milijuna kuna, a Grad Sinj niti kune. Osim toga, Sinj iz svoga proračuna godišnje izdvaja više od 1,6 milijuna kuna za vatrogastvo’, kazao je Bulj.

Osim uštede od 1,6 milijuna kuna u gradskom proračunu, Bulj je istaknuo i druge prednosti osnivanja JVP, između ostaloga veću razinu profesionalnosti u zaštiti i spašavanju, te zapošljavanje najmanje 10 novih profesionalnih vatrogasaca.

JVP Grada Sinja započet će s radom po osiguranju sredstava za njezin rad u Proračunu RH, a do tada će sve poslove protupožarne zaštite na području Grada Sinja obavljati DVD Sinj.

ferata@ferata.hr
0997370409