SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Mr. Kovačević u emisiji ‘100 ljudi, 100 ćudi’

Autor/ica
Objavljeno: 26 rujna, 2014

ivica_mr_kovacevic

U emisiji Hit radija ‘100 ljudi 100 ćudi’ danas je gostovao mr. Ivica Kovačević iz Suhača, direktor razvoja zadužen za poljoprivredne projekte u tvrtci ‘Jako vino’, predsjednik Udruge ‘Vina Dalmacije’ i Udruženja vinarstva HGK.

Središnja tema razgovora s mr. Ivicom Kovačevićem bila je vinogradarstvo i vinarstvo. Mr. Kovačević podsjetio je kako se prije nekoliko dana vratio iz Portugala, gdje se upoznao sa strojnom berbom grožđa. Istaknuo je kako je vinarstvo u Portugalu značajna gospodarska grana, te da Hrvatska teško može u tržišnu utakmicu s Portugalcima po pitanju vinogradarstva i vinarstva.

Govoreći o ovogodišnjim prinosima grožđa u hrvatskim vinogradima, kazao je kako je godina bila loša, te da su klimatološki uvjeti dosta utjecali i na kvantitetu i kvalitetu. Procijenio je kako će ove godine prinosi grožđa biti ispod 70 posto u odnosu na prošlu godinu.

Govoreći o razvoju vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj, mr. Kovačević istaknuo je kako se u posljednjih 20 godina napravio veliki iskorak, te da je Hrvatska dobila prepoznatljiva vina koja su promijenila sliku i strukturu hrvatskih vina u svijetu. Dodao je kako je Država vinarima i vinogradarima dosta pomagala u godinama pred ulazak u EU, te da se sada pomoći mogu dobiti iz EU. U Cetinskoj krajini, dodao je mr. Kovačević, više se ne proizvodi najpoznatije hrvatsko vino Hrvaština, a razlog za to je, prema njegovom mišljenju, nedostatak sortimenta.

Među slušateljima koji su se javili u emisiju, bili su i priznati vinari Ante Grabovac i Dražen Krolo. Odgovarajući na pitanja ostalih slušatelja, mr. Kovačević je preporučio korištenje vinobrana, kako bi se sačuvala kvaliteta vina.

ferata@ferata.hr
0997370409