SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Grom pogodio kuću i štalu u Biteliću

Autor/ica
Objavljeno: 1 rujna, 2014

udar_groma

Cetinsku krajinu rano jutros pogodilo je snažno grmljavinsko nevrijeme, praćeno kišom i jakim vjetrom.

Jutros oko 6,05 sati grom je pogodio obiteljsku kuću i štalu Sretana Penića u Biteliću, koje su jedna od druge udaljene dvadesetak metara. U kući je u trenutku udara groma bilo osmero ukućana, Sretan i njegova supruga, njihove petero djece i jednogodišnji unuk.

‘Bilo je strašno. U kući su izgorjele telefonske i električne instalacije. Iz telefonske kutije izbio je plamen dug pola metra i sreća je da se vatra nije proširila na ostale dijelove kuće. Uši su mi zaglušile, pola sata nisam čuo ništa’, istaknuo je Penić.

Grom je prouzrokovao štetu i u štali u kojoj su se nalazile tri tovne svinje i krava.

‘U toru u štali grom je ubio jednu svinju, druga je teško ozlijeđena, a trećoj svinji i kravi, srećom nije bilo ništa’, kazao je Sretan Penić ističući kako su stradale svinje bile teške 90 i 130 kg.

Penić je o ovom slučaju obavijestio Veterinarsku stanicu u Hrvacama kako bi prijavio štetu, no veterinari su ga uputili na Državni veterinarski inspektorat kako bi se napravio uviđaj. S obzirom na cijelu proceduru, odustao je od prijave štete.

Grmljavinsko nevrijeme uzrok je i kvara na dalekovodu na Radošiću zbog čega su potrošači koji se električnom energijom opskrbljuju s toga dalekovoda bez struje od 6,30 sati. Ekipe sinjskog pogona HEP-a su na terenu i očekuje se skora sanacija kvara.

Brzina vožnje neprilagođena uvjetima na cesti uzrok je prometne nezgode koja se dogodila oko 7,05 sati na državnoj cesti D1 između Hrvaca i Potravlju. U slijetanju vozila s ceste nije bilo ozlijeđenih osoba.

Obilna kiša na ceste je nanijela nasipe zemlje i kamenja. Na državnu cestu D60 u naselju Budimiri jak vjetar srušio je stablo, kojeg su djelatnici sinjske Nadcestarije vrlo brzo uklonili.

ferata@ferata.hr
0997370409