SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Zadro: ‘Sinjani su pokazali veliko srce!’

Autor/ica
Objavljeno: 22 svibnja, 2014

akcija_pomoć04

U Sinju i cijeloj Cetinskoj krajini intenzivno se nastavlja prikupljanje pomoći za stanovnike s poplavljenih područja Slavonije. Najfrekventniji punkt je u Sinju, na Gradskom bazenu, gdje je prikupljanje pomoći organizirao nezavisni sinjski vijećnik Miro Bulj, u koordinaciji s Udrugom veterana 4. gardijske brigade.

Pomoć na Bazenu prikuplja se već peti dan, a danas u 13 sati s te lokacije krenut će drugi kamion pomoći za Slavoniju. Predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Božo Zadro kazao nam je kako su Sinjani pokazali veliko srce, a zanimljivo je kako je akcija počela u subotu sa sinjskog Hipodroma na kojem se održavala međunarodna galopska utrke ‘Kup 4. gardijske brigade’.

‘Dobili smo informacije s terena iz Slavonije od naših kolega iz gardijskih postrojbi i specijalne policije i naših veterana i krenuli smo u akciju. Organizirali smo se po našim podružnicama od Zadra do Dubrovnika, angažirali smo naše ljude i počeli s prikupljanjem pomoći. Iz Sinja nam se javio naš bivši pripadnik Miro Bulj, koji je to odlično odradio. Sinjani su do sada prikupili više od 30 tona pomoći, hrane, pića, higijenskih potrepština, odjeće i obuće’, kazao je Zadro.

Osim materijalne pomoći stanovnicima poplavljenih područja bit će potrebna i pomoć u sanaciji domova. U sanaciju će se uključiti članovi postrojbe civilne zaštite Udruge veterana 4. gardijske brigade, koja je ustrojena prije godinu dana i koja djeluje pri Splitsko-dalmatinskoj županiji.

‘Ta postrojba je spremna i ići će na sanaciju terena čim se voda povuče. Posljednjih dana javlja nam se puno civila koji bi išli gore. Odlučili smo pričekati odluku Vlade, kako bi institucije odradile svoj dio posla, pa ćemo vidjeti što i kako ćemo s volonterima’, kazao je Zadro koji je istaknuo kako je trenutno najveći problem smještaj stanovnika s poplavljenog područja.

Zadro je pozvao i građane Cetinske krajine koji imaju slobodnu kuću ili neki drugi smještaj koji im nije potreban da se jave nadležnim službama. Koordinator akcije za Sinj je Miro Bulj kojem se do sada prijavilo 50-tak volontera zainteresiranih za odlazak na sanaciju te tri Sinjanina koji su ponudili svoje stanove za smještaj obitelji s potopljenog područja. Broj mobitela Mira Bulja je 095 5117056.

Dodajmo kako je sinjski Crveni križ postupio prema naputku Hrvatskog Crvenog križa, te je obustavio prikupljanje odjeće i obuće. Ravnatelj Ante Omrčen ističe kako se i dalje prikuplja ono što je najpotrebnije stanovnicima poplavljenog područja: madraci, posteljina, jastuci, hrana i higijenske potrepštine, dječja hrana i odjeća na novorođenčad, te visoke gumene čizme.

 

ferata@ferata.hr
0997370409