SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

U Dicmu minimalan porast nezaposlenosti

Autor/ica
Objavljeno: 26 veljače, 2014

hzz_sinj

Dok je u većini jedinica lokalne samouprave na području Cetinske krajine u siječnju zabilježen značajniji porast broja nezaposlenih osoba u odnosu na prosinac prošle godine, u Hrvacama i Dicmu došlo je do minimalnog porasta nezaposlenosti.

Podsjetimo, u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u siječnju je na području Cetinske krajine bilo 6.239 nezaposlenih, što je za 207 osoba više nego mjesec dana ranije. Nezaposlenost je najviše porasla u Sinju (3.241), slijede Trilj (1.293), Otok (781) i Vrlika (155). Prema podacima HZZ-a na području Hrvaca u siječnju je bilo 465 nezaposlenih, što je samo jedna osoba više, a u Dicmu 304, odnosno dvije osobe više u odnosu na prosinac prošle godine.

Od ukupnog broja nezaposlenih osoba s područja općine Dicmo 55 posto je žena, a čak 27 posto je onih koji su mlađi od 30 godina. Među nezaposlenih Dicmanjanima je i 28, odnosno 9 posto visokoobrazovanih.

Načelnik Općine Ivan Maretić nada se kako će narednih mjeseci doći do smanjenja nezaposlenosti, prije svega zahvaljujući zapošljavanju po programima HZZ-a na Javnim radovima i Stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnoga odnosa, ali i daljnjem razvoju Gospodarske zone Dicmo.

Prema najavama načelnika Maretića, na Javnim radovima tijekom travnja biti će zaposleno 11 osoba, a na Stručno osposobljavanje u Općinsku upravu 4 osobe. Maretić se nada i novim zapošljavanjima u Gospodarskoj zoni.

‘Jedan od prioriteta je izgradnja infrastrukture i stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta u Gospodarskoj zoni i dovođenje novih gospodarstvenika. Prijavili smo se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova za izgradnju infrastrukture, za širenje naše Zone. Imamo već i dva pisma namjere poznatih tvrtki koje bi gradile svoje objekte na prostoru GZ Dicmo u kojima bi zaposlile još desetak osoba’, kaže Maretić.

ferata@ferata.hr
0997370409