SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Nezaposlenost porasla i u Vrlici

Autor/ica
Objavljeno: 21 veljače, 2014

vrlika

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u siječnju je na području Cetinske krajine bilo 6.239 nezaposlenih, što je za 207 osoba više nego mjesec dana ranije. Osim u Sinju, Trilju i Otoku, nezaposlenost je porasla i na vrličkom području. Tako je u evidenciji HZZ-a u siječnju registrirano 155 nezaposlenih Vrličana, što je 7 više nego u prosincu.

Vrlička gradska vlast najavila je smanjenje nezaposlenih kroz programe HZZ-a Program javnih radova i Program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnoga odnosa, ali i tri vlastita projekta.
Dogradonačelnik Vrlike Branko Maras kaže kako će kroz Program javnih radova biti zaposleno 10 posto osoba iz evidencije HZZ-a.

‘Kroz Javne radove, u prvoj fazi, zaposlit ćemo sve one koji zadovoljavaju uvjete Zavoda za zapošljavanje i to na komunalnom uređenju grada i u Zavodu za rehabilitaciju Fra Ante Sekelez. Bit će zaposleno ukupno 15 osoba, što je 10 posto nezaposlenih koji su prijavljeni na Zavod.’

Kroz program Stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana u Gradsku upravu Grada Vrlike bit će zaposlene tri mlade visokoobrazovane osobe.
Osim ovih mjera, Vrličani su osmislili još tri projekata koje su kandidirali prema EU fondovima, a koji bi u konačnici trebali doprinjeti otvaranju novih radnih mjesta. Riječ je o projektima izgradnje solarne elektrane u Radnoj zoni Kosore, hotela za sportaše i poduzetničkog inkubatora.

‘Pokrenuli smo Projekt izgradnje Solarnog parka Kosore, odnosno 7 malih solarnih elektrana po 300 kilovata, vrijednosti 30-tak milijuna kuna, u kojem će odmah na početku posao pronaći sedam Vrličana. Cilj nam je svu energiju proizvedenu u solarnom parku ponuditi poduzetnicima bez naknade. U tijeku je izgradnja projektne dokumentacije za izgradnju hotela za sportaše, koji je zapravo druga faza Projekta veslačkog kampa. U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju poslovnog inkubatora u kojem će budući investitori moći dobiti svu moguću pomoć, kao što su knjigovodstveni servis, pomoć pri pripremi dokumentacije za EU fondove i slično’, ističe Maras.

ferata@ferata.hr
0997370409