SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Trilj bilježi rekordan broj nezaposlenih

Autor/ica
Objavljeno: 23 siječnja, 2014

trilj01

Grad Trilj bilježi rekordan broj nezaposlenih.

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u prosincu 2013. godine u Trilju je evidentirana 1.261 nezaposlena osoba, što je za 46 osoba, odnosno 3,8% više nego u istom razdoblju 2012. godine.

Broj nezaposlenih na triljskom području već treću godinu za redom prelazi granicu od tisuću. Posljednji put Trilj je na kraju godine imao manje od tisuću nezaposlenih prije tri godine (2010.) kada su u evidenciji bile 993 osobe. Prema podacima HZZ-a, u posljednje tri godine (2010. – 2013.) broj nezaposlenih na području Trilja porastao je za 27%.

Veliki udio među nezaposlenima imaju mlade osobe, starosti od 20 do 30 godina kojih je krajem prosinca u evidenciji bilo 343, visookobrazovanih je 65, a 287 osoba je bez osnovne ili sa završenom osnovnom školom.

Iz podataka HZZ-a može se zaključiti kako Triljani sve teže dolaze do zaposlenja, a sve lakše bez njega ostaju. Prema podacima Zavoda, čak 841 nezaposlena osoba u evidenciju Zavoda došla je iz radnog odnosa, a njih 144 posao traži pet i više godina.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić nada se kako će daljni razvoj Gospodarske zone Čaporice i zapošljavanje na Javnim radovima doprinijeti smanjenju broja nezaposlenih.

‘Uzrok i razlog ovako velike nezaposlenosti su mnogi zatvoreni obrti i drugi gospodarski subjekti, ne samo na području grada Trilja nego i šire, u kojima su radili brojni Triljani. Isto tako, porast nezaposlenosti vežemo uz završetak sezonskih poslova. Nažalost, uklapamo se u trend cijele Dalmacije i Hrvatske’, kazao je  gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

ferata@ferata.hr
0997370409