SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Grad Sinj gubi status potpomognutog područja!

Autor/ica
Objavljeno: 15 siječnja, 2014

hodocasce_sinj3

Novi Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, koji bi trebao biti donesen u prvoj polovici ove godine, značit će ukidanje Zakona o brdsko-planinskim područjima koji bi prestao važiti s 1. siječnja 2015. godine. Tako stanovnici područja od posebne državne skrbi, te gradova i općina sa statusom brdsko-planinskih područja, među kojima je i grad Sinj, od iduće godine više neće moći računati na postojeće porezne olakšice koje donose veću plaću, a nova zakonska regulativa trebala bi se negativno odraziti i na gradske, odnosno općinske proračune.

S indeksom razvijenosti 81,37 posto grad Sinj prelazi nacionalni prosjek od 75 posto pa bi od slijedeće godine trebao izgubiti status potpomognutog područja, a time i postojeće povlastice koje su se pozitivno odražavale na punjenje gradskog proračuna.

Već u ovoj godini, sukladno izmjenama Zakona o brdsko-planinskim područjima, intenzitet prepuštanja državnog prihoda od poreza na dobit iznosit će 75 posto umjesto dosadašnjih 100 posto, što bi gradski proračun na postojećoj razini trebalo smanjiti za više od milijun kuna. No pravi udar na sinjski gradski proračun trebao bi uslijediti slijedeće godine u kojoj bi, prema nekim crnim scenarijima, sinjski gradski proračun mogao biti tanji i do 10-ak milijuna ‘državnih’ kuna.

Prošloga tjedna u okviru uvođenja razmatranih zakonskih rješenja, iz nadležnog Ministarstva naglašeno je kako je indeks razvijenosti pojedinih jedinica lokalne samouprave nerealno visok pa država neće dopustiti da one ispadnu iz kategorizacije potpora. Stoga smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU zatražili odgovor na pitanje hoće li se i Sinj naći među tim posebno zaštićenim jedinicama lokalne samouprave. Službeni odgovor na ovo pitanje bio je negativan, odnosno njime je tek potvrđeno da će Grad Sinj definitivno izgubiti dio povlastica koje trenutno koristi.
Na naš dodatni upit o konkretnim, brojčanim posljedicama za gradski proračun, iz Ministarstva smo dobili slijedeći odgovor:

‘Intencija je da se potpunim prelaskom na novi sustav temeljen na indeksu razvijenosti, osigura određeno prijelazno razdoblje za izlazak iz sustava. No konačno rješenje tek će se znati po donošenju Zakona o regionalnom razvoju RH. Sukladno navedenome, odluka će ovisiti i o raspoloživim financijskim sredstvima u državnom proračunu.’

Ovaj odgovor unatoč spominjanju ‘prijelaznog razdoblja’, u najmanju ruku ne ulijeva preveliki optimizam kada je u pitanju punjenje gradskog proračuna u slijedeći godinama. A što je s građanima?
Dobra vijest glasi da će Sinjani dobiti povrat poreza na dohodak za 2013. po prijavi koju su podnijeli u ovoj godini. Loša vijest je da se ubuduće mogu oprostiti od uvećanog osobnog odbitka i pripadajućeg povrata poreza.

ferata@ferata.hr
0997370409