SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Reorganizacija turističkih zajednica

Autor/ica
Objavljeno: 6 siječnja, 2014

j_bilic

Prema najavama iz Ministarstva turizma, tijekom 2014. godine očekuje se reorganizacija sustava turističkih zajednica koja bi, prema neslužbenim najavama, mogla dovesti do ukidanja trećine lokalnih turističkih zajednica.

O izmjenama Zakona o turističkim zajednicama Vlada RH bi trebala raspravljati u prvoj polovici ove godine. Projekt Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice ‘Osposobljavanje sustava turističkih zajednica za djelovanje prema modelu destinacijske marketing/menadžment organizacije’ dovest će do promjene u 22 godine starom sustavu funkcioniranja turističkih zajednica. Ministar turizma Darko Lorencin ističe kako je promjena nužna zbog prilagođavanja novim izazovima turističkog tržišta kako bi se Hrvatska uvrstila među 20 najzanimljivijih turističkih destinacija.

Prema neslužbenim najavama, reorganizacijom će doći do ukidanja trećine lokalnih turističkih zajednica, odnosno 107 od ukupno 301 ureda, koje nisu samoodržive jer im je izvorni prihod manji od 200 tisuća kuna.

Kako će se najavljena reorganizacija odraziti na TZ Grada Sinja upitali smo Jelenu Bilić, direktoricu TZ, koja je istaknula kako je najavljene promjene teško komentirati jer još nema službenih informacija.

‘Ja se nadam kako će u Sinju djelovati jedna od destinacijskih menadžment organizacija, jer je Dalmatinska zagora jedna cjelina kojoj je potreban jedan veći centar kao što je Sinj, iz kojega bi se upravljalo i razvijao turizam Zagore’, kazala je Bilić.

Bilić ističe kako će buduće destinacijske menadžment organizacije imati drugačije funkcije od dosadašnjih turističkih zajednica, a glavni zadatak će im biti kreiranje ponude u vlastitoj sredini.

‘Radi se zapravo o okrupljivanju turističkih zajednica. Destinacijske menadžment organizacije bavile bi se razvojem proizvoda, pružanjem informacija turistima i distribucijom  promotivnih materijala’, kaže Bilić.

Kao jedan od kriterija za opstanak turističkih ureda neslužbeno se spominje i minimalni prihod turističke zajednice, odnosno minimalna granica od 200 tisuća kuna. Vrijedi istaknuti kako Turistička zajednica Grada Sinja vlastitih izvornih prihoda, od članarina i boravišnih pristojbi, godišnje ostvari više od 200 tisuća kuna, te da je u posljednje vrijeme provela niz aktivnosti koje su naišle na odličan odjek u javnosti.

ferata@ferata.hr
0997370409