SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Proračun Trilja prošao, raspala se koalicija ‘Za bolji Trilj’

Autor/ica
Objavljeno: 3 prosinca, 2013

trilj_most

 

Triljsko Gradsko vijeće na sinoć održanoj 6. sjednici prihvatilo je Proračun Grada Trilja za 2014. godinu. Osim prihvaćanja Proračuna, Sjednicu je obilježio i raskol Koalicije ‘Za bolji Trilj’.

Od 15 vijećnika Gradskoga vijeća, sinoćnjoj Sjednici nazočilo je njih 13, odnosno svih 7 vijećnika HDZ-a i 6 od 8 vijećnika koalicije ‘Za bolji Trilj’. Prilikom rasprave o Proračunu Grada Trilja, gradonačelnik Ivan Šipić prihvatio je tri amandmana vijećnika Koalicije ‘Za bolji Trilj’. Amandmanima su osigurana sredstva za uređenje školskog sportskog igrališta u Trilju i izradu projektne dokumentacije za izgradnju Sportskog centra ‘Barovine’ u Košutama, te su povećana novčana sredstava za novorođenčad.

Nakon što je gradonačelnik prihvatio amandmane, predsjednik Gradskoga vijeća Miljenko Marić u ime Koalicije ‘Za bolji Trilj’ zatražio je odgodu glasovanja o Prijedlogu proračuna za 2014. godinu. Iiako su materijale za Sjednicu dobili pet dana prije njenog održavanja, vijećnici Koalicije su tvrdili kako nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za dobru i konstruktivnu raspravu o Prijedlogu Proračuna, jer su u međuvremenu imali i tematsku sjednicu o Gospodarskoj zoni Čaporice. Ovakvo obrazloženje za odgodu glasovanja o Proračunu gradonačelnik Ivan Šipić nije prihvatio, nakon čega je pet vijećnika Koalicije, osim Ivice Kutleše iz HSP-a, napustilo Sjednicu.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Damir Lipotić Piroga, koji je preuzeo predsjedavanje Sjednicom, utvrdio je kako kvorum postoji, te se pristupilo glasovanju. Tako je s 8 glasova ZA izglasan Proračun Grada Trilja za 2014. godinu s prihvaćenim amandmanima,  u iznosu od 18,292  milijuna kuna, što je povećanje za 10 posto u odnosu na ovogodišnji Proračun.

Događanja na Sjednici komentirali su nam gradonačelnik Ivan Šipić i predsjednik Gradskoga vijeća Miljenko Marić.

‘Uputio bih zahvalu vijećnicima, posebno vijećniku HSP-a koji nije ničim uvjetovao, niti je čim bio uvjetovan, da sam glasa na ovakav način i da zajedno s vijećnicima HDZ-a podrži Proračun. Ne ulazeći u razloge zbog čega dio vijećnika nije došao i zbog čega dio vijećnika nije uopće vidio materijale koji su im poslani na vrijeme, nisam prihvatio prijedlog da se odgodi glasovanje o Proračunu. Vijećnici su imali dovoljno vremena da prouče materijale i pripreme amandmane, dio kojih sam na Sjednici i prihvatio’, kazao je gradonačelnik Ivan Šipić.

Predsjednik Gradskoga vijeća Miljenko Marić potvrdio nam je kako su vijećnici materijale za Sjednicu dobili pet dana ranije, točnije 27. studenoga, no isto tako tvrdi kako nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za dobru i konstruktivnu raspravu o Prijedlogu Proračuna, pa su vijećnici Koalicije tražili da se o Prijedlogu Proračuna raspravlja u dva čitanja.

‘Nekoliko vijećnika Koalicije opravdano je izostalo sa Sjednice, pa smo tražili mogućnost da u drugom čitanju Proračuna damo konkretnije amandmane i da o Prijedlogu Proračuna raspravljamo i glasujemo u sljedeći petak. No, HDZ je inzistirao na izglasavanju Proračuna u prvom čitanju, čime su nas doveli u nezgodnu situaciju. Vijećnici Koalicije napustili su Sjednicu, no član HSP-a, koji je odavno na razmeđu, ovaj put je odlučio prijeći u koaliciju s HDZ-om i ostati. Dogodilo se ono što smo svi znali da će se na kraju dogoditi, s obzirom da je Koalicija od početka načeta načinom funkcioniranja HSP-a. Na kraju ni dogovori, ni obveze, ni potpisi ništa ne vrijede i moramo konstatirati da je HSP prešao na drugu stranu i raskinuo koaliciju ‘Za bolji Trilj”, komentirao je Marić dodavši kako će ostali koalicijski partneri dogovoriti daljnje političko djelovanje, sukladno onome što se dogodilo na Sjednici Gradskoga vijeća.

ferata@ferata.hr
0997370409