SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

UHB Veterani 126. brigade o smanjenju povlaštenih mirovina

Autor/ica
Objavljeno: 14 studenoga, 2013

gabricevic_vladovic

Udruga hrvatskih branitelja Veterani 126. brigade HV Sinj jutros je održala konferenciju za novinare na kojoj je predloženo kompromisno smanjenje svih mirovina po posebnim propisima.

Iz Udruge su podsjetili kako Vlada RH priprema Odluku o smanjenju povlaštenih mirovina i njihovo usklađivanje s rastom plaća i troškova života. Predsjednik UHB Veterani 126. brigade HV-a Boško Vladović i general u miru Veselko Gabričević, prvi ratni zapovjednik 126. brigade i predsjednik Foruma branitelja HSU-a, ističu kako su svjesni teške financijske i gospodarske situacije u zemlji, te predlažu kompromisno smanjenje svih 166 tisuća povlaštenih mirovina, među kojima je 75 tisuća braniteljskih.

General Gabričević ističe kako bi smanjenje braniteljskih mirovina od 10 posto obuhvatilo oko 35 tisuća branitelja i njihovih obitelji s mirovinom većom od 5.500 kuna. Među njima su, kaže Gabričević, i umirovljenici koji imaju 40 godina radnoga staža, te smatra kako je neprihvatljivo i njima smanjivati mirovine. Dotaknuo se i obećanja vezanih za objavu Registra branitelja koja nisu ispunjena.

‘Govorilo se kako će lažni branitelji morati vratiti novac koji su uprihodovali na temelju nezakonito stečenog braniteljskog statusa, te da će se taj novac iskoristiti za povećanje materijalnih prava istinskih branitelja. Još uvijek ne znamo tko je pravi, a tko lažni branitelj, te smatramo nepravednim usklađivati mirovine istinskim braniteljima, koji će po četvrti put platiti nesposobnost i politička pogodovanja bivših vlada’.

Gabričević ističe kako temelj svake mirovine moraju biti godine radnoga staža, a sve ostalo dodaci koji se jasno razlikuju od mirovine stečene radom.

‘Linearno i neselektivno rezanje braniteljskih mirovina većih od 5.500 kuna šalje poruku da su prava ovih umirovljenika jedini bazen iz kojega će Vlada crpiti financijska sredstva za izvlačenje Hrvatske iz krize’.

Gabričević smatra kako u Hrvatskoj postoji veliki broj agencija za koje se ne zna čemu služe i koje gutaju novac kao i jedinice lokalne samouprave, te državne službe i javne tvrtke koje zapošljavaju po babi i stričevima, a smanjenje njihovih prava nitko ne spominje.

Udruga Veterana 126. brigade HV-a predložila je, kako kažu, pravedniji prijedlog smanjenja svih povlaštenih mirovina. Tako predlažu da se mirovine manje od prosječne plaće u Hrvatskoj, koja je 5.513 kuna, izuzmu od ovih mjera štednje. Prijedlog smanjenja ostalih mirovina je:  od 5.513 kn do 7.000 kuna – smanjenje za 3 posto; od 7.001 do 9.000 kuna – smanjenje za 6 posto;  od 9.001 do 12.000 kuna – smanjenje 9 posto; mirovine od 12.001 do 18.000 kuna – smanjenje za 12 posto.

Prijedlog UHB Veterani 126. brigade odnosi se na svih 15 kategorija mirovina po posebnim propisima, a očekivana ušteda, kažu, iznosila bi oko 200 milijuna godišnje. Također ističu kako je neprihvatljivo da smanjena mirovina po posebnim propisima bude manja od mirovine koju je radnik stekao po općim propisima.

Gabričević je kazao kako Vlada predlaže usklađivanje ovih mirovina ako tri uzastopna tromjesečja BDP bude rastao više od 2 posto, no Udruga predlaže da se mirovine po posebnim propisima usklađuju kao i sve ostale. Također predlažu da novac ušteđen smanjenjem spomenutih mirovina bude usmjeren na poboljšanje života 100 postotnim ratnim vojnim invalidima.

Na kraju konferencije za novinare UHB Veterani Domovinskog rata pozvala je sve branitelje da dostojanstveno obilježe Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

ferata@ferata.hr
0997370409