SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

‘Muzejski eksponati mogu biti na otvorenom’

Autor/ica
Objavljeno: 9 studenoga, 2013

petra_barac

Jučer smo u članku ‘Vrijedni eksponati iz rimskog doba izbačeni ispred muzeja’, prenijeli kako se na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća razvila žestoka rasprava zbog raskidanja Ugovora između Grada Sinja i Muzeja Cetinske krajine o privremenom korištenju prostora Palacine. Rezultat raskidanja Ugovora je preseljenje jednog dijela muzejskih eksponata u prostore GD Crvenog križa, dok je drugi dio izmješten na otvoreno, ispred Muzeja. Danas smo potražili i mišljenje struke.

Petra Barać, diplomirana konzervatorica i restauratorica, kaže kako ima dosta primjera da se eksponati izlažu vani, u okviru muzeja pa i dalje.

‘Ne znam jesu li na tim eksponatima provođene metode zaštite i koje, jesu li provođeni konzervatorski zahvati, no, koliko znam i prije su bili ispred Muzeja. Ukoliko su konzervirani i ako su provođeni bilo kakvi zahvati na njima, šteta je da su sada vani.’

Barać ističe kako je potrebno ispitati u kakvom su stanju eksponati koji su izloženi ispred Muzeja, kako bi se pristupilo njihovoj zaštiti u odnosu na prostor u kojem će biti.

‘Takvim kamenim eksponatima koji su vani prijete oštećenja, napadi lišajeva, kristalizacija, stvaranje soli na površini, može doći do propucavanja. Da, vremenski utjecaji im prijete, no nije pravilo da ne smiju biti izloženi vani.’

Iako smatra kako je muzejske eksponate lakše sačuvati u zatvorenom prostoru, Barać ističe kako i u tom slučaju treba voditi računa o zaštiti eksponata, pogotovo ako nemaju adekvatan smještaj.

ferata@ferata.hr
0997370409