SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Osnovana Udruga tenkista 126. brigade

Autor/ica
Objavljeno: 23 srpnja, 2013
tenkisti

Foto: Ilustracija

Rješenjem Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije u Sinju je počela s djelovanjem još jedna udruga, Udruga tenkista 126. brigade HV-a ‘Tucko’.

Osnivačka skupština Udruge tenkista održana je 9. ožujka 2013. godine. Za predsjednika je izabran Frano Penić, dopredsjednika Stanko Silić, a za tajnika Dario Pavić Boys. Članovi Udruge mogu biti svi pripadnici Tenkovske satnije 126. brigade HV-a, kao i tenkisti koji su sudjelovali u Domovinskom ratu u drugim postrojbama HV-a, a prebivalište im je na području Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik Udruge Frano Penić ističe kako je kroz postrojbu prošlo preko 150 tenkista, a njih 70 su bili sudionici Domovinskog rata od 1991. do kraja rata 1995. godine.

‘Odluku o osnivanju udruge donijeli smo nakon dugo vremena razmišljanja, jer nitko, osim u jednom  dokumentarcu današnji ministar obrane Kotromanović, ne spominje tenkiste. Nas petnaest se sastalo i donijelo odluku o osnivanju udruge u sjećanje na postrojbu koja se formirala 5. siječnja 1992. godine i koja je djelovala u okviru 126. brigade HV-a. Postrojba je kasnije sudjelovala u mnogim operacijama, i 4. brigade na jugu Hrvatske i 126. brigade na crti sinjske bojišnice. Rat je završila u okviru 113. brigade HV, sudjelovala je u završnim operacija HV-a 4. kolovoza i dalje do oslobađanja svih hrvatskih područja.’

Penić ističe kako Udruga tenkista ‘Tucko’ organizira proslavu Dana pobjede na koju pozivaju sve tenkiste iz svih postrojbi HV-a s područja Cetinske krajine. Proslava će se održati 5. kolovoza u Bajagiću, ispod škole.

ferata@ferata.hr
0997370409