SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Proračun Grada Sinja puni se prema planu

Autor/ica
Objavljeno: 18 srpnja, 2013
sinj_iz_zraka

Foto: Filip Ratković

Ulaskom u Europsku uniju RH mora uskladiti ili u potpunosti promijeniti svoje zakone. Tako je najavljeno i ukidanje statusa brdsko-planinskog područja i statusa od posebne državne skrbi jedinicama lokalne samouprave, što će se izravno odraziti na proračune gradova i općina Cetinske krajine.

Zakon o brdsko-planinskim područjima donesen je u srpnju 2003. godine, kako bi se potaknuli demografska obnova, gospodarski rast i održivi razvitak te podigao životni standard stanovnika. Njegovim ukidanjem gradovi i općine koje su imale ovaj status ostat će bez znatnih financijskih sredstava.

Iako je najavljeno, Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji uređuje raspodjelu poreza na dohodak i poreza na dobit do sada nije mijenjan, što znači da je na snazi još uvijek i Zakon o brdsko-planinskom području. Ukidanjem brdsko-planinskog statusa Grad Sinj bi izgubio oko 30 posto proračunskih prihoda, odnosno oko 20 milijuna kuna godišnje s osnova poreza na dohodak i poreza na dobit.

Prema podacima koje smo dobili od pročelnice Upravnog odjela za financije Jasne Mijić Trogrlić ukupni prihodi i primici Proračuna Grada Sinja za prvih šest mjeseci ove godine u skladu su s planiranim i na razini prošlogodišnjih.

‘Ukupni prihodi i primici Proračuna Grada Sinja za prvih šest mjeseci 2012. godine ostvareni su u iznosu od 28.797.167,63 kn, što je 41.84 % od planiranog iznosa Proračuna koji je iznosio  68.820.000,00 kn. Što se tiče ove ghodine, ukupni prihodi i primici Proračuna za prvih šest mjeseci ostvareni su u iznosu od 27.813.666,98 kn, što je 41,03 % od planiranog iznosa Proračuna koji iznosi 67.790.000,00 kn. Kako će se Proračun Grada Sinja puniti do kraja ove godine ovisit će i o eventualnoj promjeni zakonske regulative.’

Prema Zakonu o brdsko-planinskim područjima, prihodi od poreza na dohodak i poreza na dobit, koji su po Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave zajednički prihodi, pripadaju Državnom proračunu, no kada se ostvare na području koje ima status brdsko-planinskog područja prihod su te jedinice lokalne samouprave.

Obzirom da su porez na dohodak i porez na dobit najzanačajniji prihodi proračuna očekuje se kako će Vlada donijeti nove zakonske regulative kojim bi se, prema europskim propisima, utvrdila posebna područja koja trebaju veću državnu pomoć.

ferata@ferata.hr
0997370409