SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Na listi čekanja za upis u vrtić 102 djeteta

Autor/ica
Objavljeno: 8 srpnja, 2013

djecji_vrtic01

Na listi čekanja za upis u iduću pedagošku godinu u dječjim vrtićima na području grada Sinja ostalo je 102 djeteta, od toga 86 upis čeka u gradski vrtić Bili cvitak, a 21 u privatni vrtić Čarobni pianino.

Na listi čekanja Dječjeg vrtića Bili cvitak Sinj je 86 djece, od čega čak 18 jasličke te 68 vrtićke dobi, dok na upis u privatni vrtić Čarobni pianino čeka 5 djece jaslične dobi i 16 vrtićke. DV Blagovijest nema listu čekanja.

Za komentar smo zamolili ravnateljicu DV Bili cvitak Anu Križanac koja nam je kazala kako je ove godine neupisane djece više nego prijašnjih zbog većeg broja prijava, ali i zbog usklađivanja s pedagoškim standardima. Unatoč tome situacija nije zabrinjavajuća, tvrdi Križanac, jer je veći dio djece s liste čekanja iz obitelji u kojima jedan ili oba roditelja ne rade.

‘Novi pedagoški standardi doneseni su 2008. godine i do kraja 2013. svi vrtići trebaju se uskladiti prema njima. Za nas to konkretno znači da smo morali smanjiti broj djece po grupama, pogotovo u onima u kojima imamo djecu s poteškoćama u razvoju. Unatoč tome po grupi smo, uz suglasnost Grada Sinja, upisali troje do četvero djece više, kako bismo pozitivno odgovorili na što veći broj žalbi.’

Neki roditelji prijavili su upis svoga djeteta u jedan od dva privatna vrtića, Blagovijest i Čarobni pianino, čiju djelatnost također sufinancira Grad Sinj, pa se dogodi dupliranje upisa. Zbog toga će, kao i zbog činjenice da neki roditelji odustanu od smještaja djeteta u vrtić, konačni rezultati biti poznati tek u rujnu. S obzirom na iskustvo iz predhodnih godina, lista čekanja za upis u vrtić će se smanjiti, no problem ostaje zbog velikog broja neupisane djece u jaslice čija je lista konačna.

Ravnateljica Križanac ističe kao DV Bili cvitak Sinj svake godine skrbi o 600 djece u 26 skupina, te da se  javila potreba za novim prostorima. O tome je, kaže, obaviješten i osnivač Grad Sinj.

ferata@ferata.hr
0997370409