mel PM SOLAR

Mladi planinari OŠ Trilj u ekološko – volonterskoj akciji na Vrdovu

Autor/ica
Objavljeno: 14 listopada, 2024
V

S početkom nove nastavne godine, naš mladi planinarski naraštaj, kojem se u ovoj nastavnoj godini pridružilo i nekoliko novih članova, nastavio je s aktivnim radom. Voditelji skupina izvannastavne i izvanškolske skupine Mladi planinari OŠ Trilj i PD Jelinak, Trilj, Marina Šušnjara, Mirjana Dukić i Tomislav Bilokapić 2.10. 2024. okupili su članove na zajednički sastanak, ponovili im važne stavke planinarenja i ponašanja u planini i za vrijeme planinarskih aktivnosti i najavili nove planinarske destinacije i sadržaje.

Kao prva aktivnost za učenike planinare, najavljena je ekološko-volonterska aktivnost sa zadaćom osvješćivanja i praktične primjene ekoloških vrijednosti.

U suradnji s djelatnicima Hrvatskih šuma – Sinj Antom Šimićem i Petrom Katićem, 12.10.2024. organizirano je pošumljavanje na prikladnoj lokaciji na visoravni Vrdovo. Za učenike su pripremili alat i sadnice crnog bora, održali predavanje o ekološkoj važnosti pošumljavanja i održavanja šuma, pokazali kako se pravilno sade mladice crnog bora te pomagali pri sadnji.

Nakon uspješne akcije pošumljavanja u kojoj je sudjelovalo 76 učenika 2. do 8. razreda i njihove učiteljice voditeljice, posađeno je 50 sadnica crnog bora, slijedila je marenda i zabavno rekreativni dio. Učitelj Tomo naložio je vatru, pripremio gradele i pomagao učenicima u pečenju mesnih proizvoda.

Predsjednik PD Jelinak Ante Marić na zanimljiv i zabavan način animirao je učenike u natjecateljskim igrama gdje je najveći odaziv bio u potezanju konopa. Poseban izazov bio je natjecanje s učiteljima, vozačima i šumarima. Na žalost mladih sudionika, koji su bili znatno brojniji, odrasli su odnijeli pobjedu.

Umorni, ali sretni i zadovoljni  uspješno obavljenom zadaćom i pokojom sadnicom za posaditi u svom dvorištu, vratili su se svojim domovima spremni za nove planinarske i ekološke aktivnosti koje su u planu već tijekom ovog mjeseca.

Za planinarsku sekciju: Mirjana Dukić, voditeljica

ferata@ferata.hr
0997370409