mel PM SOLAR

U Hrvacama proslavljen zlatni i srebrni svećenički jubilej

Autor/ica
Objavljeno: 14 listopada, 2024
slavljenici

Samo dan nakon slavlja koji se zbilo u Sinju u prigodi proglašenja crkve Čudotvorne Gospe Sinjske manjom bazilikom, veliko slavlje nastavljeno je u Hrvacama.

U župnoj crkvi Svih Svetih slavljena je Sveta misa zahvalnica. Pola stoljeća službe proslavio je fra Nediljko Jerkan iz Franjevačkog samostana Male Braće u Dubrovniku.

Srebreni svećenički jubilej, 25 godina svećenstva proslavili su fra Josip Cvitković gvardijan samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, fra Domagoj Runje izv.prof.dr.sc KBF-a Split i fra Joško Kodžoman ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti i ravnatelj sjemeništa.

Misnim slavljem presjedao je fra Josip Cvitković, a propovjedao fra Domagoj Runje. Pored slavljenika na misi su sudjelovali hrvatački župnik fra Perica Maslać, rektor i gvardijan bazilike Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman.

Tijekom mise pjevao je mješoviti župni zbor pod vodstvom č.s. Vitalije Križan. U ovom misnom slavlju pored velikog broja vjernika iz Hrvaca, Potravlja, Karakašice, Sinja i ostalih mjesta, bogoslova, sjemeništaraca, nazočili su ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić, saborski zastupnici i gradonačelnici Sinja i Trilja Miro Bulj i Ivan Bugarin, dožupan Stipe Čogelja, vodstvo Općine Hrvace na čelu s načelnikom Dinkom Bošnjakom, predstavnici VAD-a predvođeni predsjednikom Stipom Jukićem i vojvodom Mariom Šušnjarom, predstavnici iz Hrvacama prijateljske Općine Feričanci, članovi obitelji slavljenika te ostale osobe iz javnog i društvenog života.

Pored ovog crkvenog slavlja, Hrvace su bile u znaku dvodnevne fešte slavljenicima u čast. U subotu je na igralištu kod škole za mještane i sve ljude dobre volje organizirano druženje uz jelo i piće te zajedničko gledanje utakmice Hrvatska-Škotska uz glazbeni nastup klape Cetinjanke i Cetinjani, tamburaša Berde Band i Zlatka Pejakovića.

Oko 22 sata subotnju noć obasjao je veliki vatromet. Nakon misnog slavlja u nedjelju, slavljenici su za svoje kolege svećenike, časne sestre, članove svojih obitelji, prijatelje, goste i uzvanike priredili prigodni program koji je maestralno moderirao fra Marinko Vukman.

Slavljenicima u čast, kao i njihovim gostima pjevali su klapa Šufit, Dražen Žanko, Malden Grdović i Zlatko Pejaković. Ovom prigodom franjevcima slavljenicima uručeni su prigodni pokloni Svetišta Gospe Sinjske, Općine Hrvace, Franjevačke Gimnazije, drugih ustanova i pojedinaca.

U znak zahvalnosti što su dali veliki doprinos u cijeloj organizaciji, gostima iz Našičkog kraja uručene su statue Gospe Sinjske.

 

ferata@ferata.hr
0997370409