Dani opcine Dugopolje program mel PM SOLAR

Gradonačelnik Bulj predložio rješenje za nerentabilne linije na području Grada Sinja, sazvana sjednica Vijeća

Autor/ica
Objavljeno: 16 rujna, 2024
bus

Gradonačelnik Grada Sinja, Miro Bulj, uputio je predsjedniku Gradskog vijeća Grada Sinja prijedlog za sazivanje hitne sjednice za koju je pripremio prijedlog nove Odluke o komunalnom linijskom prijevozu putnika na području Grada Sinja. Grad Sinj do sada nije imao ovu Odluku kojom bi se regulirale komunalne linije.

Gradonačelnikova inicijativa rezultat je neaktivnosti Splitsko-dalmatinske županije u rješavanju konstantnih problema prijevoza srednjoškolaca na nerentabilnim linijama.

Gradonačelnik Bulj istaknuo je kako, unatoč činjenici da je u državnom proračunu osigurano više od pola milijarde kuna za javnu uslugu financiranja nerentabilnih linija, Županija nije poduzela konkretne korake. Time je pilatovski “oprala ruke” i cijeli teret prebacila na lokalnu samoupravu, koja već snosi značajne financijske troškove.

‘Bez obzira na to što je Županija osnivač i upravlja srednjim školama u našoj županiji, misle da prijevoz djece na nerentabilnim linijama nije ni potreban. Valjda bi trebalo iseliti i ovo malo obitelji što je ostalo na našem području’, kazao je gradonačelnik.

O nepostojanju mreže “nerentabilnih linija” gradonačelnik je doznao tek ove godine, na početku školske godine, kada su mu roditelji srednjoškolaca iz udaljenih mjesta izrazili zabrinutost. Zbog toga je po hitnoj proceduri uputio zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća.

Grad Sinj se aktivno zalaže za rješavanje ovog problema kako bi se osigurala sigurnost djece i olakšao teret roditeljima. Tako je već 2021. godine donio Odluku o sufinanciranju troškova prijevoza redovitih učenika srednjih škola na području Grada Sinja. Prema toj Odluci, Grad Sinj u 100-postotnom iznosu financira troškove prijevoza učenika čije je prebivalište manje od 5 km od škole, dok se za učenike koji žive dalje od 5 km sredstva osigurana državnim proračunom pokrivaju 75% troškova, a preostalih 25% sufinanciraju Grad Sinj i prijevoznici.

Nadalje, Grad Sinj je prije više od tri godine, točnije u srpnju 2021. godine, Upravnom odjelu za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije dostavio podatke u vezi s financiranjem javne usluge “nerentabilnih” linija, zajedno s podacima o predmetnim linijama, vremenima polazaka i broju polazaka. U državnom proračunu Republike Hrvatske za tu je namjenu osigurano više od pola milijarde kuna. Šest županija prijavilo se i iskoristilo navedena sredstva, ali među njima nije Splitsko-dalmatinska županija.

Štoviše, Grad Sinj od SDŽ-a do danas nije dobio povratnu informaciju u vezi s dostavljenim podacima za “nerentabilne” linije, što je prouzročilo velike financijske troškove za lokalne samouprave.

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja na ovu temu održat će se u subotu, 21. rujna u 10 sati.

ferata@ferata.hr
0997370409