mel PM SOLAR

Župan Blaženko Boban Ukrajincima dodijelio diplome o završenom tečaju hrvatskoga jezika

Autor/ica
Objavljeno: 11 rujna, 2024
WhatsApp Image at

Izvor: Splitsko-dalmatinska županija

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u srijedu je dodijelio uvjerenja o položenom tečaju hrvatskog jezika razine B1 raseljenim osobama iz Ukrajine. Tečaj već treću godinu organizira Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, a financira ga Splitsko-dalmatinska županija.

‘Bio bih sretniji da im je učenje hrvatskoga jezika bila potreba u neke druge svrhe, a ne zbog rata. Već treću godinu sufinanciramo učenje hrvatskoga jezika za raseljene osobe iz Ukrajine i do sada smo izdvojili više od 20 tisuća eura. Prije svega zahvaljujem Zlatnim vratima što sve to organiziraju, a mi ćemo i dalje raditi na tom segmentu da ljudi usavršavaju hrvatski jezik. Mnoge polaznice u početku se nisu mogle sporazumjeti, a danas se s njima može bez problema razgovarati. Drago mi je da se neke od njih nalaze na tržištu rada na području naše županije’, rekao je Boban.

Ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata Danijela Čukušić ističe kako ova skupina već tri godine uči hrvatski jezik.

‘Oni su početkom rata došli u Hrvatsku i odmah smo dobili potporu Splitsko-dalmatinske županije kako bismo im mogli pružiti učenje hrvatskoga jezika. Misli da im je i ovo, ali i sva ljudskost i podrška koju su imali prilikom dolaska u Hrvatsku, puno značilo. Najvažnije je bilo da ih primio kao zajednica, a jezik je u stranoj zemlji osnovna prekretnica kako bi se netko što bolje asimilirao u društvo. Bez obzira što je ukrajinski također slavenski jezik, mislim da je za njih izuzetno važno naučiti hrvatski jezik, pogotovo zbog tržišta rada’, ustvrdila je Čukušić.

Nune Topchye zahvalna je na prilici za učenje hrvatskoga jezika.

‘To mi daje puno mogućnosti i sigurnosti. Jako mi je važno i za posao, ali i za osnovnu životnu komunikaciju. Hrvatski mi nije bio puno težak jer je vrlo sličan ukrajinskom jeziku’, ističe Topchye, koja u domu za starije radi kao medicinska sestra.

ferata@ferata.hr
0997370409