HEP DANI_ALKE KAMICAK mel PM SOLAR

Obilježavanje obljetnice Akcije ‘Otišić 91’

Autor/ica
Objavljeno: 23 kolovoza, 2024

policijaaaaaaaaaaaa
Dana 24. kolovoza 1991.godine u 5,30 sati, policijski pripadnici PP Sinj pojačani sa jednim vodom gardista koje je predvodio Predrag Vlajčević i vod specijalne jedinice policije pod vodstvom Joze Režića započeli su akciju „oslobađanja i čišćenja“ sela Otišić od Martićeve milicije u kojoj se nalazilo 150 naoružanih pripadnika tvz. milicije.

Prvog dana akcije zauzeta je komunikacija Sinj-Vrlika i očišćena desna strana od komunikacije do ruba jezera Peruća. Dana 25. kolovoza 1991.godine, selo Otišić je u potpunosti oslobođeno dok je veći dio pripadnika paravojnih formacija povukao se u pravcu planine Svilaja, ujedno istog dana u Otišiću je uspostavljena ispostava PP Sinj pod zapovjedništvom Ivan Jenjića – Gare.

Na žalost policija je 26. na 27. kolovoza bila prisiljena napustiti selo Otišić u 02,00 iz razloga što je zapovjednik garde iz samo njemu znanih razloga naredio povlačenje iz Vrlike, te je Vrlika praktično bila napuštena.

Budući da do sada nitko nije obilježavao ovaj događaj, te nitko nikada nije ni spominjao policijsku akciju prethodno navedenu, po prvi puta povodom obilježavanja navedenog događaja, a u svrhu evociranja uspomena na taj događaj, članovi Udruge Policije Sinja i Cetinske krajine iz Domovinskog rata 90/91 u suradnji sa Udrugom djece poginulih i nestalih Hrvatskih branitelja podružnice Splitsko-dalmatinske županije, koje u istom terminu obilježavaju obljetnicu napada na vojarne JA u Sinju, organiziraju regatu (spust čamcima) niz rijeku Cetinu, startajući od Panja do Galskog buka.

Regata je planirana da se održi 25. kolovoza s početkom okupljanja sudionika na Panju u 15,30, dok je sami start predviđen za 16 sati.

Sama obljetnica započinje u jutarnjim satima sudjelovanjem u Obilježavanju obljetnice napada na vojarne JA u Sinju, 8,30 polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju stradalom kolegi Ivanu Kamberu, u 9 sati polaganje vijenca i paljenje svijeće Luki Ercegu, zatim u 9,30 kod spomen obilježja u spomen parku Hrvatskim braniteljima, te u 9,45 kod biste prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Misa zahvalnica predviđena je za 10 sati u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske.

ferata@ferata.hr
0997370409