HEP DANI_ALKE KAMICAK mel PM SOLAR

Sinj: Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Autor/ica
Objavljeno: 23 kolovoza, 2024

Izvor: Grad Sinj

U organizaciji Grada Sinja danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Vijence su ispred Središnjeg križa na groblju Sv. Frane položili gradonačelnik Sinja Miro Bulj, zamjenik gradonačelnika Denis Bobeta i predstavnici sinjskog MOST-a.

Molitvu odrješenja predvodio je fra Šimun Suton.

U povodu obilježavanja današnjeg Spomendana gradonačelnik Sinja je održao prigodni govor u kojem je poručio:

‘Na današnji dan, 23. kolovoza, obilježavamo Europski dan sjećanja na sve koji su stradali pod totalitarnim i autoritarnim režimima. Nikada ne smijemo zaboraviti žrtve nacizma, fašizma i komunizma, kao ni one koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, stvarajući temelje naše demokratske Hrvatske. U ime svih građana Sinja i svoje osobno, odajem počast svim žrtvama ovih mračnih povijesnih razdoblja.’

Podsjećamo, deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza, europskim Danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, od 23. rujna 2008. godine, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta,  te o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. godine.

Ovaj dan obilježava se u spomen na 23. kolovoza 1939. godine, kada su tadašnja nacistička Njemačka i staljinistički Sovjetski Savez potpisali sporazum Molotov-Ribbentrop – javni pakt o nenapadanju, ali tajni o podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi.

ferata@ferata.hr
0997370409