HEP DANI_ALKE KAMICAK mel PM SOLAR

Na Ugljanima oživjeli stari običaji igre na balote

Autor/ica
Objavljeno: 19 kolovoza, 2024
naslovna

Ovih vrućih kolovoških dana puno je događanja koji su uistinu posebni i zanimljivi za mnoga naselja u cetinskom kraju.

Jedna takva ugodna priča svoj početak imala je u triljskom naselju Ugljane na blagdan njihovog zaštitnika sv. Antu 13. lipnja. Pored misnog slavlja i fešte u svakom domu, vrijedni Ugljančani upravo tog dana krenuli su u pisanje jedne zanimljive sportske i tradicijske priče, a to su igra na balote.

Uz dužno poštovanje sada modernim igrama u zogovima, oni su odlučili krenuti u igru na svojim ledinama, docima. Željeli su oživiti običaje iz zemana, kada bi se pogotovo s klenovim balotama valjalo, šaldavalo i izbijalo.

Počeli su svoje seosko natjecanje na svetog Antu na predjelu zvanom ‘Krč’, a organizatori tog dijela natjecanja s svojim suradnicima bio je Mišo Samardžić.

Nakon najomiljenijeg katoličkog sveca, na red je došlo vrijeme onog gromovnika, a to je Sv.Ilija. Tog 20.srpnja započelo je balotanje na predjelu zvanom ‘Na Klecnjama’, a tada je organizatorska palica bila u rukama Davora Gojuna i Joze Fumića.

Velika Gospa je prošla. Taj blagdan je središte svih naših okupljanja i dolazaka sa svih strana Lijepe naše u cetinski kraj, a tako je bilo i na Ugljanima. Tog 15. kolovoza započela je finalna serija balotaškog turnira na predjelu ‘Pešin dolac.’

Za tu završnu feštu organizatori su bili Boro Mudnić zvani Pulje i Ivica Ban.

Na kraju u zbroju odigranih balotaških ogleda čast i slavlje da su najbolji pripalo je eklipi u sastavu Ivica Pešo, Miro Pešo i Miško Basić.

Njima je uz veliku feštu pripao pehar na znanje svima kako su oni najbolji balotaši Ugljana. Uz druženje i pjesmu, dobru kapljicu i spizu koje nikada ne fali u ovom mjestu razgovaralo se i dogovaralo se o sljedećim turnirima.

Dok se svi ne raziđu u smjeru svojih života i poslova, lijepo je uhvatiti trenutak zajedništva, druženja, smijeha uz igru i to na najljepšem zelenom ambijentu – u vrtačama, ledinama i docima Ugljana, naselju na 369 metara nadmorske visine koje se prostire na površini od 23,56 km², gdje sada živi oko 300 duša.

FOTOGALERIJA:

ferata@ferata.hr
0997370409