HEP DANI_ALKE KAMICAK mel PM SOLAR

Gospina Osmina na Gazu

Autor/ica
Objavljeno: 18 kolovoza, 2024
A

Tekst i foto: Saša Tadinac

Danas je već tradicionalno na Gazu, u čast Gospine Osmine, održano veliko misno slavlje, koje su predvodili gvardijan samostana Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman i župnik Graba fra Bože Gulić, uz koncelebraciju fra Ivana Ćikare i mladomisnika Marka Koprčine. Prije same mise upriličena je Svečana procesija od kapelice koja je okružila nogostupom oko spomenika Mladenci do improviziranog oltara.

Prilikom obraćanja fra Marinko Vukman se pozvao na tekst poslanice s pet poticajnih glagola ‘Zazovimo, Zahvalimo, Pomolimo se, Ne očajavajmo i Ne posumnjajmo’. koje je napisao slavni kipar Ivan Meštrović u memorijalnoj crkvi Kralja Zvonimira u Biskupiji kod Knina. Taj tekst ponukao je fra Marinka Vukmana na uvodni dio baziran na poruku kako ne treba zaboraviti svoju povijest te je pozvao sve da se ovim mislima vode kroz život zahvaljujući se Gospi što nas čuva, pazi i što nas okuplja u svojim svetištima diljem svijeta,  a posebno na okupljanje u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, najsvetijem mjestu cetinske krajine, mjestu gdje veliko mnoštvo vjernika dolazi pomoliti se.Ujedno je zahvalio što je ovo Svetište i njegova crkva dobila status Male Bazilike te je pozvao sve prisutne da svojom nazočnošću uveličaju ceremoniju proslave koja će se uskoro dogoditi.

Između mnoštva, svetoj misi nazočio je i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Trilja Ivan Bugarin, te predstavnici lokalne samouprave i braniteljskih udruga.

ferata@ferata.hr
0997370409