SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

HKUD Peruća iz Hrvaca na festivalu ‘Kostoski’ u Ohridu

Autor/ica
Objavljeno: 24 srpnja, 2024
NASLOVNA

Nema sumnje kako je jedan od najljepših dijelova Sjeverne Makedonije svakako Ohrid i Ohridsko jezero.

Zbog velikog broja crkvi zovu ga i ‘Jeruzalem Balkana’. Ohrid i Ohridsko jezero nalaze se na popisu UNESCO Svjetske kulturne baštine kao spomenik kulture i prirode. Svake godine u ovom predivnom gradu održava se ‘Kostoski međunarodni festival’ na kojem brojni izvođači iz različitih zemalja predstavljaju svoju glazbu, narodne nošnje, folklor, kulturnu baštinu, pjesme, tradicijska glazbala, kola i tradiciju.

Pored toga stječu se nova prijateljstva, nove veze među sudionicima, te upoznavanje s ljepotama Ohrida i Ohridskog jezera. Na ovogodišnjem festivalu nastupilo je HKUD Peruća iz Hrvaca.

Ovom prigodom Hrvatačani su kao predstavnici Hrvatske pred domaćinima i brojnim gostima izveli nešto što je uistinu pravi Hrvatski kulturni i etno brend, a to je završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta. Pored svoje glavne točke, predstavili su se i s drugim etno običajima cetinskog kraja i prelijepom narodnom nošnjom:

‘Bilo je predivno biti u Ohridu i njegovom širem području. Zaista čovjek teško može izabrati riječi za to opisati. Mi smo prezadovoljni našim nastupom, pogotovo kada vidimo reakcije brojnih posjetitelja. Jednostavno smo ponosni što smo mogli predstavljati naš kraj, našu Hrvatsku u Sjevernoj Makedoniji. Isto tako, bila je ovo prigoda da posjetimo značajne kulturne i ostale znamenitosti na Ohridskom području, posebno oko Ohridskog jezera. Ovom prigodom zahvaljuemo se našoj Općini Hrvace i načelniku Bošnjaku što su nam osigurali odlazak i sudjelovanje na ovom međunarodnom etno festivalu’, kazao je predsjednik HKUD-a Peruća Joško Ljubić.

FOTOGALERIJA:

ferata@ferata.hr
0997370409