SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Glazbene večeri na tvrđavi Kamičak uz Marius Preda Evolution Trio

Autor/ica
Objavljeno: 24 srpnja, 2024
SIiiiiiiGMA GLAZBENE KAMICAaaaaaaaaaakk

U ponosnom viteškom gradu Sinju, gdje povijest i glazba tkaju posebnu priču, tvrđava Kamičak postaje epicentar glazbenih čarolija. Ovog ljeta očekujte nezaboravna iskustva kroz nekoliko jedinstvenih glazbenih večeri na kojoj će se prvi od njih predstaviti Marius Preda Evolution Trio.

U petak 26. srpnja, u sklopu Dana Alke i Velike Gospe, Sinjani i njihovi gosti imat će priliku uživati u nesvakidašnjoj glazbenoj senzaciji svjetskoga glasa: Marius Preda Evolution Trio nastupit će u alkarskom gradu u sklopu svoje hrvatske turneje.

Marius Preda, rođen 1977. u Bukureštu, višestruko nagrađivani multiinstrumentalist (cimbalon/harmonika/violina/truba), osvojio je srca glazbenika poput Artura Sandovala i Vladimira Cosme svojom virtuoznošću na raznim instrumentima. Njegov album „Mission Cimbalom“ predstavlja revoluciju u sviranju cimbala: Preda je prvi jazz svirač tog instrumenta u povijesti glazbe; razvio je novi način sviranja cimbala. Predvodi MISIJU CIMBALOM kojoj je cilj učiniti cimbal svjetski poznatim fenomenom, unoseći revoluciju u glazbeni svijet.

Cimbalom je koncertni cimbal s čekićem koji se svira udaranjem dvaju udarača o žice. Čelične visoke žice raspoređene su u skupine od po 4 i usklađene su. Bas žice koje su prevučene bakrom raspoređene su u grupe od po 3 i također usklađene. Preda je surađivao s renomiranim umjetnicima kao što su Gheorghe Zamfir, Didier Lockwood i Rosenberg Trio. Osim što je desetostruki dobitnik Grammy nagrade, njegov jedinstveni pristup cimbalu i karizma donose mu status jednog od najutjecajnijih glazbenika u suvremenoj glazbi. Uz Ratka Zjaču, vrsnog gitarista, i mladog basista Thomasa Predu, Marius se smatra jednim od najoriginalnijih, najplodnijih i najutjecajnijih glazbenika u novijoj povijesti glazbe.

Nagrađivani gitarist, skladatelj i glazbenik sa 17 hvaljenih nosača zvuka pod svojim imenom, snimao je i nastupao s nekima od najutjecajnijih glazbenika u jazzu i modernoj improvizacijskoj glazbi. Studirao je u Rotterdamu i New Yorku i od tada konstantno obogaćuje svoje iskustvo nastupima i snimanjima kao sideman i voditelj. Budući da je poznat kao neumoljivi individualist, kontinuirano proširuje vokabular svoje gitare u današnjem svijetu glazbe, ali pogodan za svakog glazbenika.

Thomas Preda (bas gitara/elektronika) mladi je bas gitarist i producent. Osim što studira na The Berklee College of Music u Bostonu, bavi se i pisanjem pjesama. Jedan je od basista koji je u velikoj mjeri ušao u beat glazbenu/’new jazz’ scenu posljednjih nekoliko godina. Thomas je također skladatelj i nevjerojatno talentirani improvizator s dubokim poznavanjem jazz tradicije te pomaže utrti put sljedećoj generaciji te umjetničke forme.

Marius Preda Evolution Trio donosi dašak svjetskog jazz zvuk u grad pod Kamičkom. Nikako ne propustite! Veselimo se vašem dolasku!

Program Glazbene večeri na tvrđavi Kamičak organizira Turistička zajednica Grada Sinja uz podršku Grada Sinja, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko- dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice i tvrtke Kamičak.

ferata@ferata.hr
0997370409