SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Otvorena izložba ‘Od dote’ u Palacini

Autor/ica
Objavljeno: 23 srpnja, 2024
palacinaaaaaaaaa od doteeee

‘Čin žensko dite postane cura triba počet spremat dotu: lancune, jastučnice, perjanice, kušine, prekrivače, koltrine, tapete… sve šta jednoj materi može past napamet. A do tad, uz mater, babe, strine, ujne, tetke i susjede, svaka će cura naučit plest, vest i kukičat. I tako u krug, s generacije na generaciju, od dote do dote.’

Dota je nekada predstavljala više od samog bogatstva. Ona je simbol ljubavi, obiteljske podrške i kulturnih vrijednosti koje se generacijama prenose. Imovina koja se donosila u muževu obitelj, obavezno je sačinjavala ruho koje je proizvelo umijeće i ruke mladenkine obitelji. Dota je u svakom pogledu bila posebna, a do novog doma prevozila se u svečano urešenim kolima.

Kako bi dotu sačuvali od zaborava, Udruga Sinjski ferali sinoć je predstavila izložbu Od dote. Izložbu je otvorio Tomislav Barhanović, kustos Muzeja Sinjske alke.

Osim što je postav estetski atraktivan, posebno je i emotivan jer su brojne žene iz Cetinskog kraja donijele svoje ručne radove za tu prigodu. U starinskoj škrinji kriju se terluci, zobnice i ručno izvezena posteljina, na stolovima su nadstolnjaci, miljetići i razni ukrasi.

Uz brojne izložene starinske predmete poput pegli, seta za piće ili mlinca za kavu, poput umjetničkih djela izložene su ručno izvezene slike Gospe Sinjske, Posljednje večere i brojnih drugih motiva. Dojmljiv je i dječji kutak kojeg krase ručno pletene igračke i skoro pedest godina stara pletena odjeća za bebe.

U sklopu Dana Alke i Velike Gospe, izložbu možete pogledati svaki dan do petka 26. srpnja u vremenu od 17 do 21 sat u zgradi Palacine (Muzej Cetinske krajine).

Vrijedne članice i čuvarice baštine Udruge Sinjski ferali svakodnevno će održavati kratke radionice kukičanja, pletenja i vezenja za sve zainteresirane posjetitelje.

FOTOGALERIJA:

ferata@ferata.hr
0997370409