SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Branko Bačić uručio vrijedne ugovore Splitsko-dalmatinskoj županiji i čelnicima jedinica lokalne samouprave

Autor/ica
Objavljeno: 22 srpnja, 2024
WhatsApp Image at

U prisutnosti potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luke Balena, župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, predstavnika jedinica lokalne samouprave te predstavnika javnih institucija Splitsko-dalmatinske županije svečano su dodijeljeni ugovori o provedbi energetske obnove zgrada javnog sektora te su čelnicima jedinica lokalne samouprave  podijeljene odluke o financiranju izrade prostornih planova nove generacije i odluke o sufinanciranju projekata razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda jedinicama lokalne samouprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ukupna vrijednost danas dodijeljenih Ugovora i odluka je oko 4,5 milijuna eura.

Dosad je već na području naše županije u okviru programa OPKK 2014.-2020. provedena energetska obnova 54 višestambene i zgrade javnog sektora vrijedna 19,1 milijuna eura.  Obnovljene su 24 zgrade javnog sektora, od čega 20 škola i vrtića. Obnovljeno je i 30 višestambenih zgrada, odnosno 1.067 kućanstava, o čemu je više govorio direktor Fonda za zaštitu okoliša Luka Balen.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen su uručili 3 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti preko 3 milijuna eura.  Župan Blaženo Boban je preuzeo Ugovor za projekt „Energetska obnova sportske dvorane OŠ prof. Filipa Lukasa na adresi Slavonska 7, Kaštel Stari“ (0,92 milijuna eura bespovratno). Župan je zahvalio predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i potpredsjedniku Vlade Bačiću za sve dosadašnje realiziranje projekte. – Iznimno smo zadovoljni jer se ostvaruju sva obećanja Vlade RH. Danas je riječ o tri grupe ugovora a ukupno je 56 ugovora. Kao prvo radi se o tri ugovora vezana za energetsku obnovu, drugo  dodijeljena su 28 ugovora za sufinanciranje izrade prostornih planova i sl. te 25 ugovora iz kategorije malih komunalnih zahvata, pojedinačne vrijednosti 30 – 50 tisuća eura koji su jako važni čelnicima lokalnih samouprava jer bez prostornih planova nema ni bovih investicija – kazao je vidno zadovoljni župan Boban te dodao da je Županija već instalirala fotonaponske elektrane na DZ Mertojak na pet školskih zgrada a uskoro će biti dovršene i fotoenergane na zgradama SDŽ u Domovinskog rata 2 i Vukovarskoj 1, o čemu ćemo javnost upoznat ovih dana. S današnjim ugovorom za energetsku obnovu školske dvorane u Kaštel Starom, Županija nastavlja energetsku obnovu objekata koji su u njezinoj nadležnosti.

Ministar Branko Bačić je kazao da se ovi natječaji provode u suradnji dvaju ministarstava, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva zaštite i okoliša i digitalne tranzicije i Fonda za zaštitu okoliša te je istaknuo kako energetski obnovljene zgrade više štede i više vrijede, imaju bolju mehaničku otpornost i stabilnost, sigurnije su u slučaju požara, a osiguravanjem zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta zgrade nakon obnove postaju zdravije, sigurnije te ugodnije za boravak i rad.  – Dosadašnji natječaji pokazuju kako vlada iznimno veliko zanimanje za energetsku obnovu a da naši građani izvrsno razumiju važnost energetske obnove i da su spremni za natječaje potvrđuje činjenica da je nakon natječaja početkom ožujka, kroz dva dana zaprimljeno 12 tisuća zahtjeva. Građani su itekako svjesni da se s većim poskupljenjima drugih energenata mogu nositi jedino kroz ovakve uštede na računima za potrošnju električne energije. Ugradnja ovakvih fotonaponskih minielektrana omogućuje vlasnicima zgrada ne samo uštedu, nego i eventualnu zaradu od viška proizvedene energije.

Nakon župana Bobana, zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Marka Rađe, dr. Marion Tomičić je preuzela Ugovor za projekt „Energetska obnova ambulante Sinj Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije na adresi Put Ruduše 26, Grad Sinj“ (0,71 milijuna eura bespovratno) te je zamjenik gradonačelnika grada Trogira, Viktor Novak preuzeo Ugovor za projekt „Energetska obnova sportske dvorane Vinko Kandija u Trogiru“ (1,4 milijuna eura bespovratno).

Drugi dio današnjeg događanja se odnosio na dodjelu niza manjih ugovora  vezanih za donošenje tzv. planova nove generacije s ciljem poboljšanja transparentnosti sustava prostornog planiranja i pristupačnosti prostornih planova široj javnosti i potencijalnim investitorima kao podloge za plansko, odgovorno i racionalno upravljanje prostorom.  Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je raspisalo  javni poziv za 100% financiranje njihove izrade za što su osigurana sredstva NPOO-a u iznosu od 11 milijuna eura.  Dosad je putem Javnog poziva zaprimljeno ukupno 540 projektnih prijedloga, a izdane su odluke o financiranju za 444 projektna prijedloga u iznosu od 10,2 milijuna eura.  Splitsko – dalmatinskoj županiji dodijeljeno je 620.375,00 eura za 28 projektnih prijedloga.

U 2024. godini diljem Hrvatske sufinancirati će se 352 projekata općina i gradova ukupne vrijednosti 10,5 milijuna eura. Na području Splitsko-dalmatinske županije odobreno je sufinanciranje 25 projekata ukupne vrijednosti 884.400,00 eura.

ferata@ferata.hr
0997370409