SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Gradska galerija Sikirica: Otvorenje velike izložbe – djela Vanje Radauša prvi put u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 23 srpnja, 2024
FB cover

Izvor: Gradska galerija Sikirica / Foto: Davorin Vujičić

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića u srijedu, 24. srpnja u 20 sati u Sinju se otvara velika izložba ‘Vanja Radauš i Stipe Sikirica – dijalog učitelja i učenika’. Izložba je plod suradnje Gradske galerije Sikirica i Gradskog muzeja Vinkovci, koji skrbi o dijelu umjetničke ostavštine velikog Vanje Radauša.

U okviru izložbe bit će prikazan dio Radauševa bogatog opusa – radovi iz grafičke mape ‘Mi pamtimo’ (1943.) crtački ciklusi, kiparski ciklus ‘Krvavi fašnik’ (1965.) i djela portretne plastike, a koji se čuvaju u Umjetničkoj zbirci Gradskog muzeja Vinkovci. Autori izložbe Dragana Modrić i Ana Žanko iz Galerije Sikirica i Zoran Šimunović iz vinkovačkog muzeja u koncepciji izložbe naglasak su stavili na dodirne točke dvojice velikana hrvatske umjetnosti te isprepletanje stilskih utjecaja koji se posebno očituju u ranoj fazi Sikiričina stvaralaštva, kada je mladi student Sikirica pod značajnim utjecajem profesora Vanje Radauša.

Vanja Radauš jedna je od najkontroverznijih i najzanimljivijih ličnosti hrvatske kulturne i umjetničke scene 20. stoljeća – slovio je za ekscentrika, nije bježao od konflikata, ženio se sedam puta, dvije godine bio u partizanima, autor je najvećeg broja javnih spomenika u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća, a osim kiparstvom, bavio se i književnosti (pisao zbirke poezije, roman), fotografijom (objavljene su mu dvije fotomonografije), opsesivno je crtao… Njegov stvaralački opus najveći je u povijesti hrvatske umjetnosti. Sikirica i Radauš se prvi put susreću 1953. godine, kada Sikirica upisuje zagrebačku Akademiju, a Radauš ga uzima kod sebe u klasu. Nakon završetka studija, Sikirica kod Radauša ostaje i na poslijediplomskom studiju i 6 godina djeluje u okviru Radauševe Majstorske radionice na Zmajevcu.

Sikirica i Radauš ostali su bliski i nakon Sikiričina odlaska iz Majstorske radionice te su prijateljevali sve do Radauševe tragične smrti 1975. godine, a Sikirica će u kasnijim intervjuima opetovano isticati kako je profesor Radauš bio čovjek iznimne kulture, iznimnog znanja… čovjek koji je svaku knjigu novoizašlu pročitao, čovjek koji je mogao razgovarati o matematici, literaturi i likovnosti, homo universalis u pravom smislu riječi.

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Sinja, a može se pogledati do 21. kolovoza u radno vrijeme Galerije. Ulaz je besplatan.

ferata@ferata.hr
0997370409