SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Miljenko Marić: Dogradnjom vrtića omogućit ćemo svoj djeci upis u vrtić

Autor/ica
Objavljeno: 20 srpnja, 2024
sjednica trilj

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Trilja, mostovac Miljenko Marić uputio je priopćenje za javnost u kojem ističe da će dogradnjom Dječjeg vrtića  Trilj od 2025./2026. pedagoške godine biti omogućen upis u ovu predškolsku ustanovu svoj djeci s područja ovog grada. Priopćenje donosimo u cijelosti.

‘Zbog nedostataka prostora za broj djece za koju su roditelji iskazali interes za smještaj u DV Trilj tražili smo za optimalniji rad vrtića Trilj s obzirom na interes roditelja. Broj djece za koju se tražilo mjesto u vrtiću u pedagoškoj godini 2022./2023. bio je 268, što je značilo da nam nedostaju minimalno dvije prostorije i to jedna za jaslični cjelodnevni program i jedna za cjelodnevni vrtićki program.

Realizaciji i dogradnji DV Trilj također je najviše doprinio dio iz Socijalnog pravilnika kojeg smo predložili kao predstavnička većina i usvojili na GV Grada Trilja 2023. godine iz kojeg izdvajam:

– Pravo na oslobađanje od plaćanja boravka, pravo na naknadu za troškove boravka djeteta u predškolskoj ustanovi i pravo na naknadu u slučaju nemogućnosti boravka u predškolskoj ustanovi (ne upisivanju djeteta u dječji vrtić) na način da smo omogućili roditeljima iz svih skupina da na način da  obitelj, odnosno roditelji djeteta s kojima dijete stanuje, udomitelji, druge fizičke osobe koje zajedno s roditeljima imaju pravo na naknadu u  iznosu  od 135 eura, ako se dijete nije uspjelo upisati  u vrtićki i jaslični redovni program, a ispunjavalo je uvjete upisa u dječji vrtić.

– Također, u Pravilniku stoji da obiteljima za treće i svako sljedeće dijete iz obitelji, uz uvjet da je dvoje ostale djece predškolske dobi ili se redovno školuju, roditelji djeteta s kojima dijete stanuje, udomitelji, druge fizičke osobe koje zajedno s roditeljima, imaju pravo na naknadu u visini od 200 eura ako se dijete nije uspjelo upisati u vrtićki cjelodnevni ili jaslični redovni program, a ispunjavalo je uvjete upisa.

– Nakon te inicijative pristupilo se nabavi projekta dogradnje vrtića, izradi istoga te apliciranju za sredstava iz NPOO (Nacionalnog plana oporavka i otpornosti),  dobivanju građevinske dozvole te početku gradnje.

Za sve to je bilo potrebno da sve te aktivnosti budu ugrađene u proračun Grada Trilja koje smo izglasali. Također smo kao predstavnička većina (NL i MOST) predložili i prošle godine usvojili da  sva djeca (obitelji) budu oslobođeni od roditeljske participacije u ekonomskoj cijeni vrtića (besplatan vrtić za sve).

Istine radi o analizi stanja, predlaganju, inicijativi za dogradnju kapaciteta DV Trilj, izglasavanju tih stavki u proračunu te  tako obavezali izvršnu vlast na aktivnosti  koje su dovele do realizacije projekta.’

ferata@ferata.hr
0997370409